Як пазбавіцца ад лудаманіі
Канал пра тых і пра тых, хто гуляе
|
8 October 2018
ад
MariyaKonor
|
1 Адказ
|
1,374 Прагляду
|
0 Рэакцый
Вы павінны ўвайсці ў сістэму, каб адказаць у гэтай тэме.
Не зусім зразумела наколькі дарэчным такое змесціва на гэтым форуме, таму напішу адзін пост, а потым па абстаноўцы.
Дык вось, пачнем. Перад тым як гаварыць пра пазбаўленне чаго-небудзь, трэба для пачатку разумець, пра што ідзе гаворка. Перш за ўсё трэба зразумець, што лудаманія (яна ж гульнявая залежнасць) – не хвароба, хаця я б сказаў так: калі лічыць лудаманію хваробай, то можна лічыць хваробай амаль любую залежнасць. Кажучы «залежнасць», я не маю на ўвазе толькі алкагалізм ці наркаманію. Маю на ўвазе любую. Гэта значыць, калі чалавек сядзіць кожны дзень па 10 гадзін за кампутарам – гэта залежнасць, але калі хто-небудзь усё жыццё займаецца футболам, гэта таксама залежнасць, тая самая прэслаўутая любоў, гэта таксама залежнасць; калі пры неабходнасці жаданне жыць – таксама існуе залежнасць.
Дзе ёсць жаданні, там ёсць большая ці меньшая доля залежнасці. Так што калі лічыць лудаманію хваробай, то значыць усё жыццё – хвароба, хаця могуць быць людзі, якія пагодзяцца з гэтым сцвярджэннем.
Можна доўга спрачацца, з якога моманту дзеянне становіцца звычкай, звычка – залежнасцю, але факт у тым, што галоўнае – якая ў цябе залежнасць і, так бы мовіць, у якой колькасці. Груба кажучы, ты канчатковы лудаман, або ты проста любіш смачна паесці, хоць смачна паесці таксама можа кагосьці стварыць праблемы.
Другая. Трэба пазбавіцца міфа, што калі гулец, то назаўжды, нават калі не гуляеш. Людзі змяняюцца і гэта не толькі магчыма, але і непазбежна. Ёсць такі афарызм: адну і тую ж раку двойчы не ўвойдзеш. Гэта можна ўжыць і да людзей: кожны чалавек, як рака, увесь час цячэ і мяняецца кожную секунду, таму пры канкрэтным плыні абставінаў, святы можа стаць забойцам і наадварот. Так што лудаман можа зусім не гуляць, а той, хто смяяўся (какім трэба быць даўнам, каб глядзець на малюнкі і хварэць за выпадзенне ўмоўнай кніжкі і паставіць на гэта грошы) можа стаць лудаманам.
Праблема лудаманіі сама па сабе вельмі глыбокая, як і любая іншая праблема. Адного поста мала, да таго ж адной кнігі таксама будзе мала. Але мэта адна (канешне, калі хочаш пазбавіцца ад лудаманіі, як кажуць – кожны сам гаспадар сваёй душы) – замяніць адну залежнасць (лудаманію) на іншую (на нешта, што не шкодзіць ні табе, ні іншым).
Канешне, у кожнай думцы, якую я напісаў, ёсць выключэнні. Сітуацыі, якія нестандартныя, але каб было ясна пра такія сітуацыі зараз не гаворым, хоць у канкрэтных выпадках трэба, вядома ж.
Ужо многа напісаў (для 2к18-га года, дзе большасць любяць 40-хвілінныя серыялы, а не 3-гадзінныя фільмы, я б сказаў – вельмі многа), таму напрыканцы трэба зразумець яшчэ адну рэч: усе размовы па гэтай тэме гучаць як бла-бла-бла, калі няма дзеяння. Таму першы крок у пазбаўленні ад гульнявой залежнасці – гэта Увага. Уначы трэба спаць, удзень быць абуджаным. Чаму гэта так важна, скажу пазней або як атрымаецца.
П.с. Руская мова ў мяне мякка кажучы не вельмі. Канешне ж тэкст прапусціў праз правапісанне, але лагічныя памылкі гэта не выпраўляе.
П.с.с. Я не псіхолаг і не прэтэндую. І ўвогуле для мяне тое, што прадугледжвае аплату, не можа быць дапамогай, а ў такіх тонкіх сферах, як псіхалогія, усё заснавана на даверы. Але пра які давер можа ісці гаворка, калі ўсё ўпираецца ў грошы, хоць зноў жа ёсць выключэнні. Можа, пазней пра гэта таксама напішу.
Крыніца: ттрблог