Вучымся стрымаць з Мішам Іннерам
Навіны покера
|
10 верасня 2017 г.
ад
kasper447
|
1 Адказ
|
296 Праглядаў
|
1 Рэакцыя
Вы павінны ўвайсці ў сістэму, каб адказаць у гэтай тэме.
У працяг тэмы стрымаў мы пагаварылі пра іх з самым заўважным рускaмоўным покерным стрымерам, а па сумяшчальніцтве пра-сябрам GipsyTeam і членам каманды прафесіяналаў PokerStars – Міхаілам «inner» Шаламавым.
– Прывітанне, Міша! Раскажы, калі і чаму ў цябе з’явілася ідэя пачаць стрымаваць сваю гульню?
– Гэта было так даўно, што ўжо здаецца няпэўным. Паводле папкі, куды OBS (праграма для стрымінгу – прим. рэд.) запісвае ўсе стрымы, першым спробам у мяне былі яшчэ гадоў два таму. Не памятаю, што менавіта тады прымусіла гэта зрабіць. Рэгулярна стрымаваць я пачаў год таму – гэта можна лічыць адпраўной кропкай, вяртанне з Францыі, пачатак чэрвеня… Ці канец, дакладна не памятаю ўжо.
Як толькі я пачаў стрымаваць рэгулярна, заўважыў, што стрымы вырашаюць адну з асноўных маіх праблем – як і многім прафесійным пакерыстам, мне стала сумна з дня ў дзень гуляць пастаянна. Са стрымамі ў маё жыццё ўляцела новая хваля ўражанняў і эмоцый. Акрамя таго, што гэта было сапраўды цікава, я адчуваў, што ў доўгатэрміновай перспектыве гэта таксама можа даць мне і канкурэнтную перавагу.
– Маўляў, паўплывала і тое, што пасля адпачынку ў Францыі было асабліва цяжка садзіцца за анлайн-гры?
– Думаю, больш паўплывала тое, што я пераехаў працаваць у офіс. Тут справа нават не ў тым, што мне там ніхто не перашкаджае, а ў працоўнай этыцы – калі прыехаў у офіс у 9 раніцы і села працаваць, ужо не асабліва хочацца закрываць сталы, як толькі выйграў паўтары тысячы долараў. А дома, калі сям’я побач, у мяне пастаянна было так – быццам грошы выйграў, можна і адпачнуць ужо. Карацей, такая лянота пачала пранікаць з усіх бакоў, а я са свайго боку пачаў спрабаваць яе знішчыць. Стрымы і офіс – гэта як раз такія інструменты, накіраваныя на барацьбу з руцінай і лянотай.
– У анлайн-покеры мы паўтараем доезды і пераезды, сядучы ля манітора ў адзіноце. Ці змянілі гэта стрымы?
– Так, у мяне заўсёды былі праблемы з тым, што анлайн-покер – асоцыяльная гульня. Часто зайздросціў сябрам у адпачынках, калі ў іх разрываліся тэлефоны ад рабочых кантактаў, а я сядзеў адзін, нікому не патрэбны. І сапраўды, у офісе, калі ўжо нават сям’я побач не круціцца, ты зусім як адшэльнік сядзіш і кнопачкі націскаеш. У гэтым сэнсе стрымы вельмі дапамагаюць, людзі ў чаце ужо як сябры, якія прыходзяць і хварэюць за цябе кожны дзень. Гэта вельмі здарова вырашае сітуацыю з сацыяльнай складовай гэтай працы.
– Раскажы, як змяняліся твае стрымы з цягам часу? Якія былі памылкі ў пачатку, як ты развіваўся?
– Гэта складаны працэс, які да гэтага часу ідзе. Спачатку ў мяне не было бізнес-інтарэсу ў гэтых стрымах, я разумеў, што грошы, якія я магу на іх зарабляць – капейныя ў параўнанні з даходам ад гульні. З часам пачалі з’яўляцца перспектывы, якія дазваляюць сур’ёзней разглядаць гэта кірунак. Калі ў пачатку мяне глядзела 300 чалавек, то зараз 1,000-1,500. Гэты ўзровень ужо дазваляе зарабляць адчувальныя грошы.
– Адкуль? Ад донатаў? Падарункі ад гледачоў?
– Донаты складаюць даволі малую частку – ніхто не хоча дараць грошы чалавеку, які разыгрывае за сталамі па тысячы долараў у хвіліну. У асноўным гэта партнёрская праграма твіча – платныя падпісчыкі і рэклама.
У ўсіх напрамках, якімі я захапляюся, я стараюся зарабляць ачкі. Узяць той жа форум GipsyTeam – ні для каго не сакрэт, што набіраць плюсікі мне заўсёды было цікава. На твічэ гэтых ачкоў таксама шмат – тыя ж платныя падпісчыкі мне важныя не толькі дзеля грошай, для мяне гэта як гульнявыя ачкі. З вопытам прыходзіць разуменне, як лепш працаваць з аўдыторыяй. Напрыклад, на твічэ важная рэгулярнасць стрымаў. Раней людзі здзіўляліся, што я пачаў стрымаваць, а цяпер здзіўляюцца, калі ў звычайны час стрыму яго няма. З усіх бакоў пачынаюць сыпацца пытанні: «Дзе стрым?»
Яшчэ важная праца з кантэнтам: афармленне стрыму і г.д. У мяне спачатку была вялікая перавага ў гэтым плане – я мог не быць вясёлым і харэзіматычным, дастаткова было таго, што я рэгулярна стрымаў гульню з тых лімітаў, якія гуляю. Наколькі я ведаю, больш ніхто гэтага пастаянна не робіць – не толькі на рускай мове, але і ўвогуле ў свеце. Спачатку я кокетнічаў, гуляў NL100 на асобным стале, а свае ліміты не паказваў, але цяпер ужо стрымаю ўсё да NL5000. Таму мне было дастаткова стварыць больш-менш прыемнае афармленне стрыму і навучыць хаця б нешта гаварыць.
– У каго ты вучыўся? Як ствараў свой фармат вяшчання?
– Калі падсумаваць увесь час, які я патраціў на прагляд чужых стрымаў, назбіраецца гадзіны дзве. І то адзін гадзіну з гэтых двух – стрым Адрыяна Феніса, такі англамоўны стрымер, які цяпер ужо стрымае даволі рэдка, па-мойму. Я рандомна адкрыў твіч і ўбачыў, як ён сядзіць у сябе ў Калумбіі, п’яны ў несвядомасць, і слухае музыку ў кампаніі дзяўчыны лёгкага паводзінаў. Гэта доўжылася каля гадзіны. Не ведаю, чаму я гэта глядзеў.
Мае стрымы спачатку былі накіраваны на аматараў, таму мне не хацелася бачыць у іх HUD. Я зразумеў, што гэта моцна адштурхоўвае – і не таму, што мне шкада гэтыя лічбы людзям паказваць, а таму што гэта проста адпужвае. Калі б я пайшоў глядзець «Доту» і ўбачыў, што ў чалавека там усё прысілена лічбамі, мне было б не вельмі цікава гэта глянуць, бо я і так у «Доце» асабліва нічога не разумею.
Хацелася, каб усё выглядала прыгожа, не проста захоп працоўнага стала з усімі гэтымі вісячымі ярлыкамі. Я спачатку нават спрабаваў дамовіцца, каб мне зрабілі прыгожы фірмовы стыль, але ў канцы мой унутраны жых пабіў, і лэйаут я сам зваявваў у фотошопе.
– Колькі з цябе хацелі ўзяць за лэйаут?
– Цана была каля 600-700 долараў за поўнае афармленне. Гэта не шмат, але мне тады твіч прыносіў 100 долараў у месяц, а я заўсёды кажу, што для стрымаў у мяне асобны банкрол. Не хачу ўкладаць туды лішнія грошы. То бок у мяне няма менеджэра па планаванні і стратэгіі па захопу покернай індустрыі на твічы. Усё па крыху. Зрабіў сабе мілавіднае афармленне, каб на стрыме было максімум карыснай інфармацыі і мінімум смецця.
– Наколькі актыўна сачыш за чатам? Можаш назваць любімых гледачоў?
– За покерным чатам сачыць нецяжка ў параўнанні з той жа «Дотай». Да таго ж у мяне даволі жорсткія правілы – я стараюся прыпыняць непатрэбны флуд і бессэнсоўныя пасты. Напрыканцы сесіі магу, вядома, пачаць адцягвацца, або калі шмат экшэна, я проста кажу, што чат не чытаю, але ў цэлым стараюся чытаць і рэагаваць на ўсе пытанні, таму што гэта усё ж такі асноўная фішка твіча – інтэрактыў, людзі прыходзяць менавіта за гэтым.
Па нікамах, думаю, калі б мяне пасадзілі з лісточкам, мог бы ўзгадаць прыкладна 150 пастаянных гледачоў.
– Перадасі прывітанне пяці любімым?
– Не, канешне, не хачу абразіць тых, каго не паспею ўспомніць. Але яны і так усе ведаюць. У нас ёсць чат для платных падпісчыкаў, нядаўна ў мяне нават адбылася сустрэча нажывую з адным з пастаянных гледачоў. Мы з сябрамі ездзілі да яго ў Карэлію. Каб зламаць стэрэатыпы пра падпісчыкаў, магу сказаць, што яму больш за 40 гадоў, двое дзяцей, старэйшай дачцэ толькі што споўніўся 21 год. Ён не гуляе ў покер прафесійна, у асноўным на плеймэні, але падпішаўся на канал ужо больш за паўгода, глядзіць стрымы амаль кожны дзень.
– Прафесіяналаў сярод падпісчыкаў у цябе таксама, напэўна, хапае. Маўляў, NL100 ты спачатку дадаваў не толькі з-за кокетства, але і каб не паказваць сапернікам сваю гульню?
– Так, раней я сачыў за тым, каб за сталамі не было маіх рэгулярных апанентаў, але зараз ужо бываюць разважанні па стратэгіі прынятых рашэнняў на ўзроўні ВОДаў. Якія-небудзь +EV моманты мае сапернікі, канешне, могуць атрымаць з гэтых стрымаў, калі будуць уважліва глядзець і канспектаваць у нататнік, але… Па-першае, гэта будзе страшэнна неаптымальная трата часу. У наш час ёсць мільён спосабаў патраціць яго больш эфектыўна, чым сядзець і глядзець на гульню аднаго твайго апанента. Прыбытак, які гэта можа прынесці, несупастаўны з часовымі выдаткамі.
А па-другое, покерная стратэгія сёння – гэта ўжо не такі сакрэт, як у 2007 годзе, калі высветлілася, што з баттона можна адкрываць 100% рук, бо ніхто не ўмее абараняць блайнды. Калі ты ведаў гэты сакрэцік, то паказваць яго ў сваім ВОДзе або стрыме было моцна мінусова, бо ён бы распаўсюдзіўся па полі значна хутчэй. Зараз покер знаходзіцца зусім у іншым стане. Сёння можна апраўдаць любое дзеянне, якое ўкладваецца ў частатна-верагоднасную парадыгму. Напрыклад, нейкі 4-бэт на прэфлопе з K3s, магчыма, будзе аптымальным з частатой 3%. Ну, нехта ўбачыў, што я яго зрабіў. І што? Ім жа гэта не дасць поўную карціну маёй стратэгіі.
Адзінае выключэнне – раздачы з NL5k, адтуль я паказваю толькі развязкі раздач, якія ўжо сыграны. Сам не ведаю, чаму так, гэта нешта звышнатуральнае. Можа, таму што для мяне гэта самы высокі і хвалюючы ліміт.
– Гульня ў прамым эфіры павышае канцэнтрацыю? У канчатковым заліку на стрымах ты не дазваляеш сабе адцягвацца на мэсенджары і г.д.?
– Стрымы, канешне, шкодзяць якасці гульні. З іх выцягваецца пэўнае +EV у цэлым для покерных вынікаў, але справа не ў узроўні гульні, бо гэта вялікі мінус для канцэнтрацыі. Калі б не стрымы, я б са заўтра пачаў паказваць значна лепшы покер у сярэднім, але была б іншая праблема – я б паказваў яго значна менш працяглы час.
– Таму што было б прасцей закрыць сесію?
– Так. Калі параўнаць год са стрымамі і без іх, мае вынікі палепшыліся ў два разы. Гэта здарылася выключна таму, што я значна даўжэй гуляю, калі знаходжуся ў добрай форме. Маё якасць гульні моцна залежыць ад таго, як мне заходзіць. Калі кепска, то я лёгка ўпадаю ў тыльт і пачынаю прымаць дрэнныя рашэнні, прычым магу ў гэтым стане гуляць бясконца. Калі б не Tilt Breaker, напэўна так бы і рабіў.
Калі ўсё складвалася добра і ўдавалася зарабіць 3 тысячы, я закрываў сталы і ішоў адзначаць гэта з сям’ёй. Таму да таго, як я пачаў стрымаць, у мяне ўвогуле не было сесій з пяцізначным профітом, а цяпер іх ужо 7-8 ці нават болей. Я проста даўжэй гуляю ў добрым стане, а розніца ў узроўнях гульні ў розных станах у мяне, магчыма, адна з найвялікшых сярод прафесійных гульцоў на маіх лімітах.
– Але на стрыме гульня ў дрэнным стане, напэўна, не такая разбуральная, як без яго, калі ты можа дазволіць сабе пайсці ў дзёрны тыльт. Гульня перад гледачамі дапамагае з гумарам адносіцца да няўдач?
– Не.
– Ха-ха. Таму ў цябе і лепшыя кліпы на стрымах!
– Так, на жаль, стрымы мяне зусім не тармозяць. Стол праламіць я магу як без стрыму, так і ў прамым эфіры, без розніцы.
– Што ўвогуле трэба, каб пачаць стрымаць? Лэйаут, як мы высветлілі, можна зрабіць за 600 долараў, а можна і самому ў фотошопе…
– Можна яшчэ спампаваць – ёсць шмат бясплатных лэйаўтаў, якія пададуць пачаткоўцу стрымера. Гэта проста малюнак з дзірамі для стала, чата і іншых элементаў, каб выява выглядала цэльнай.
– Акрамя асноўных элементаў ёсць жа яшчэ багацьце ўсяго – вынікі сесіі, назвы музычных трэкаў… Для гэтага таксама ёсць які-небудзь спецыяльны софт?
– Асноўная праграма для стрымерства – гэта OBS, а для яе ўжо ёсць купа плагінаў, кожны з якіх выконвае сваю функцыю. Перад тым, як запусціць покер-рум, я запускаю, напэўна, праграм пяць – адна аб’ядноўвае чат GipsyTeam і твіча, другая выводзіць статыстыку сесіі ў тэкставы файл, які падключаны да OBS, яшчэ адна адлюстроўвае працягласць стрыму і колькасць гледачоў. Усё гэта шукаецца ў Google, але працэс пачатковай наладкі, каб усё працавала і выглядала прыгожа, даволі працаёмкі.
– Па софту ясна, а па фармаце што параісь? новичкам?
– Мне здаецца, найбольш важна знайсці сваю нішу, каб не быць яшчэ адным стрымером у натоўпе такіх жа, як ты. Хтосьці многа гаворыць і жартуе, хтосьці нокаутуе сябе ў прамым эфіры… Каб адкусіць свой кавалачак аўдыторыі, трэба прапанаваць людзям тое, чаго не прапануюць іншыя. Калі ў вас ёсць грошы – гуляйце хайстэйкс, аўдыторыя знойдзецца момантальна.