Самаўпэўнены універсал Штэфэн Зонтхаймер
Навіны покера
|
3 лістапада 2017 г.
ад
kasper447
|
3 Адказу
|
311 Праглядаў
|
2 Рэакцыі
Вы павінны ўвайсці ў сістэму, каб адказаць у гэтай тэме.
Яшчэ адзін сябар Фёдара Хольца, які разнёс серыю PokerMasters, з’явіўся на падкасце Джо Інграма, распавёў пра сваё разуменне MTT і пацвердзіў, што ўсе немцы гуляюць, як боты.
– Сардэчна запрашаем у падкаст, Штэфэн. Раскажы, як ты дайшоў да такога жыцця, што выйграваеш усе турніры хайролераў нашых дзён. Можа, цябе ўвогуле выдумалі?
– Усё проста – дастаткова мець нямецкі пашпарт і папрасіць бэкінг. Не, мяне не выдумалі – як бачыш, я сяджу ў сябе дома ў Германіі, у вёсцы ў цэнтры Чорнага лесу, дзе я вырас і пачаў гуляць у покер. Мне было 20, пачаў гуляць на капейкі і паступова дайшоў да вяршыняў кэш-гульні. Потым зразумеў, што турніры значна слабейшыя, плюс Старзы дапамаглі мне зь пераходам, пазбавіўшы ад рэйкбэка. А яшчэ мне захацелася пабачыць свет, і я далучыўся да сваіх сяброў, якія падарожнічалі ад аднаго турніру хайролера да іншага.
– Ты гуляў 10-20 і 25-50?
– Па-мойму, я гуляў усе ліміты, але трохі апаздніў да раздачы сапраўды вялікіх грошай, таму шмат гуляў нават zoom500. Я не карыстаюся скрыптамі, таму бэмхантзіць нармальна не ўдавалася. Асноўныя грошы прыходзілі ад грынду зума на васьмі сталях са значнай доляй ад рэйкбэка.
– Думаю, тое, што табе даводзілася шмат гуляць з моцнымі суправаднікамі, магло паўплываць на твой рост. Адной з прычын адмовіцца ад набыцця скрыпта для мяне стала тое, што без скрыпта я буду павышаць майстэрства, няхай на кароткай дистанцыі гэта і прынясе менш грошай.
– Што да мяне, не магу сказаць, што я марыў стаць лепшым у свеце. Проста я палічыў, што траціць па 500 долараў у месяц за скрыпт у кожным руўме проста невыгодна – не акупіцца. Зараз зразумела, што я памыляўся. Але гульня ў складаных складаннях стала выдатнай падрыхтоўкай, і ў турнірах я нікога не баюся.
– Пры гэтым у PokerMasters табе супрацьстаяць лепшыя турнірныя гульцы свету, якія дамагаліся вялікіх поспехаў… Калі і чаму ты ўпершыню вырашыў сыграць у турніры хайролераў?
– Усё пачалося мінулым годам. Я сядзеў дома ў Брайтоне, і мяне раздражняла жудаснае надвор’е і сумнае асяроддзе. Патэлефанаваў Райнер Кемпе і прапанаваў паехаць з ім у Майамі. Па-мойму, Фёдар там таксама гуляў. Я сказаў: Майамі, 25 тысяч долараў, гэта вялікія грошы, але гульня некаторых удзельнікаў мне знаёмая, і я, мабыць, магу іх абыграць. Рызыкнём!
У Майамі я патрапіў у грошы і ўпэўніўся ў сваёй перавазе над сапернікамі. Плюс там было нямала ўдзельнікаў, якія, садзячыся за стол праз пару гадзін пасля пачатку турніру, вінавацілі ў апознанні пілота свайго асабістага верталёта. Я вырас у вёсцы, а для забаў піў піва і гуляў у футбол з сябрамі. Для мяне гэта іншы свет.
Але я ніколі не думаў аб тым, каб гуляць у самых дарагіх турнірах – за 50, 100 тысяч долараў. Усё гэта заслуга Фёдара. Я не з самавпэўненых, для мяне важна спачатку ўпэўніцца, што я магу біць сапернікаў, перш чым рызыкаваць вялікімі грашыма.
Неўзабаве пасля турніру ў Майамі я вырашыў з’ехаць з Брайтона, дзе мне з самага пачатку не вельмі падабалася. Я не хацеў цалкам кінуць онлайн ради афлайну – пасля таго, як я паіграў бы месяца тры ўжывую, я з вялікім задавальненнем сядаю за столы ў інтэрнэце. І наадварот – пасля некалькіх тыдняў баёў у онлайне зноў хочацца паехаць куды-небудзь у экзатычнае месца, каб паіграць ужывую.
Паколькі я выйшаў з кэш-гульні, адной з патэнцыйных праблем у турнірах для мяне была гульня з кароткім стэкам. Каб яе вырашыць, я стаў гуляць SNG, і яны вельмі мяне захапілі. У іх столькі розных стадый, столькі тонкасцяў! Вельмі цікава.
– Асабіста мяне афлайн вельмі матывуе гуляць у інтэрнэце. Кожны раз, калі мяне пачынае бесіць онлайн, я еду ў казіно, сядаю за стол, і праз некалькі гадзін мне больш за ўсё на свеце хочацца гуляць у інтэрнэце. Проста афлайн настолькі жудасна павольны! Наадварот не бывае ніколі. «Ох, як жа мне хочацца апынуцца зараз у казіно і гуляць адзін стол!» Не, гэта пра кагосці іншага.
– Магчыма, зараз ты зразумееš, што я маю на ўвазе. Я вярнуўся ў Германію пасля PokerMasters, паабедаў з бацькамі, рана лёг спаць, а калі прачнуўся, мне было зусім няма чым заняцца. Сустракацца няма з кім – усе сябры на працы. Таму я, канешне, адкрыў zoom500 і паклікаў па кнопачках. Сапраўды, прыемна сыграць 500 раздач за паўгадзіны пасля таго, як на мінулым тыдні на тое ж самае ішло па 20 гадзін.
– Якую дистанцыю ты адгуляў на zoom500 за ўсё жыццё?
– Добрае пытанне! Не ведаю, можа, 2.5-3 мільёны?
– Окей. Ты грындэр. У цябе ёсць і дысыцыпліна, і здольнасці. Гэта залог поспеху ў любой сферы. Думаю, вялікі вопыт на мідстэйкс дае вялікую перавагу над турнірнымі гульцамі.
– На мой погляд, асаблівага «турнірнага» скіла не існуе, бо турніры складаюцца з вялікай колькасці зусім розных элементаў, гэта як дзесяцібор’е. Трэба добра разбірацца ва ўсіх дысцыплінах. Умець гуляць з глыбокім стэкам, разумець chipEV покер. Граматна дзейнічаць з сярэднім стэкам. Разумець пушбот. Ёсць ICM, гульня на бабле, хэдз-ап…
Па-мойму, мала хто з удзельнікаў турніраў хайролераў сапраўды трэніруецца. Адзін прыходзіць з дарагой кэш-гульні. Учора яны гулялі пот-лімітную омаху са стэкамі 500 бб, а сёння сядаюць у турнір па холдэме за 50 тысяч… Потым ёсць так званыя «турнірныя спецыялісты» – па-мойму, проста ветлівы тэрмін для тых, каму лянота працаваць сур’ёзна. Ёсць выхадцы з SNG, якія разумеюць ICM і пушбот. Ёсць выхадцы з кэша з кэпам, выдатна гуляюць у стэках 30-40 бб без уплыву ICM. Але ніхто, па-мойму, не выкарыстоўвае гульню ў онлайне, каб трэніравацца па ўсім спектры. Ніхто не падсаджваецца да топ-рэгам капаў, SNG, кэша… акрамя мяне. У ніякім разе не лічу сябе топам у любой з гэтых дысцыплін, але я даволі блізкі да вяршыні ў кожнай з іх, і гэта робіць мяне вельмі моцным турнірным гульцом. Такіх універсалаў, як я, дагэтуль мала.
– Якія памылкі турнірныя рэгуляры дапускаюць часцей за ўсё?
– Зусім не ўмеюць гуляць з глыбокімі стэкамі. Нават не ведаю, колькі яны губляюць, калі пачынаюць турнір са стэкам 200 бб. Паколькі большую частку часу яны гуляюць у стэках 30-40 бб, на ранняй стадыі абсалютна ўсе проста жахлівыя.
– Угу. Думаю, у каго-то зараз падгарэла.
– Я ж прыйшоў з кэша, чаго яшчэ ад мяне чакаць.
– Толькі што ты сыграў пяць турніраў і чатыры разы выйшаў на фінальны стол, адзін раз выйграў. Адкуль будзеш браць матывацыю?
– Вельмі шмат залежыць ад мэтаў, якія ставіш перад сабой. Я ніколі не ставіў мэтай выйграць PokerMasters або турнір адной з галоўных серый. Галоўным для мяне было падарожнічаць па свеце, выйграваць грошы і як мага больш атрымліваць асалоду ад жыццём. Думаю, што зрабіў толькі адзін крок на шляху да гэтай мэты. У цэлым для мяне мала што змянілася. У кругах хайролераў мяне паважалі і да гэтай перамогі. Цяпер пра мяне даведаліся больш шырокія масы аматараў покера.
Праз два тыдні я палячу ў Макао. Будзе вельмі весела! Потым будзе WSOP Europe. Яшчэ я ўчора адбраўся ў карыбскі турнір, які арганізуе partypoker. Так што ў мяне будзе шанец паляжаць на пляжы, атрымліваючы асалоду ад жыцця.
– Мой сябра Стывэн ван Задэльхоф, які выйграў галоўны турнір WCOOP, якога я чакаю ў госці ў сераду, цікавіцца, ці пераможаш ты яго ў армрэстлінгу.
– Надзвычай дурное пытанне! У мяне і рук-то няма.
– Магчыма, пара падключыць трэнажорную залу?
– Ніякіх залаў. Я вельмі кахаю спорт, але толькі тыя віды, дзе можна спаборнічаць і перамагаць. Павышэнне вагі або колькасці паўтораў мяне зусім не матывуе. Кахаю футбол, тэніс, валейбол, але ніякіх залаў. Гатовы спаборнічаць са Стывенам практычна ў любым сапраўдным спорце.
– Окей. А калі заключыць пари, якая сума магла б цябе заматываваць пайсці ў залу?
– Вялікая.
Падобная сітуацыя з турнірамі па покеру. Каб кудысьці паехаць, трэба ацэньваць чаканне ад гульні і вольны час. Напрыклад, у Аўстралію можна ляцець і на сярэднія турніры. Там вельмі крута і так. У Лас-Вегасе мне ўжо патрэбныя добрыя турніры. У Макао – неверагодна добрыя. Тое самае і з залай – калі мне заплацяць шалёныя грошы, я, напэўна, здолею прымусіць сябе рабіць тое, што мне зусім не падабаецца. Так што шанец ёсць, але гэта будзе каштаваць дорага.
– Наколькі моцна паўплывала ваша дружба з Фёдарам і іншымі гульцамі з гэтай групы на поспех кожнага з вас?
– Група – вядома, ключавы фактар. Таксама важна тое, што ў Германіі ёсць людзі, гатовыя ўкладваць у гульцоў вялікія грошы. Наша сістэма бэкінга лепшая ў свеце. У ЗША ці іншых краінах няма нічога падобнага. Ёсць моцныя каманды гульцоў, але мала хто гуляе ў турніры хайролераў, а нашы бэкеры гатовы адправіць кожнага з нас куды заўгодна. Яны вельмі рацыянальныя; ніхто не думае: «За 10k выставлю, а за 50k – не», бо калі поле добрае – чаму б не? Гульцы рэгулярна абменьваюцца інфармацыяй паміж сабой. Думаю, у нас больш рысавак на кожнага з сапернікаў, чым у любога з іх – на любога з нас.
– Чаму маладым амерыканскім гульцам не ўдаецца стварыць аналагічную групу?
– Вельмі важны момант – наяўнасць надзейнага бэкера. Каб знайсці яго, спачатку трэба заявіць пра сябе. Маладым амерыканцам, якія не гуляюць у інтэрнэце, зрабіць гэта практычна немагчыма. Дыстанцыя ў жывых турнірах? Смех. У нас жа былі выдатныя вынікі ў онлайне і сябры, якія маглі за нас поручыцца перад вялікімі бэкерамі.
– Як ты спраўляешся з павялічанай увагай? Усе хочуць сябраваць з пераможцам.
– Здаецца, нармальна. Я і раней з усімі сябраваў. Маё жыццё пакуль не змянілася.
– Наколькі моцна твой поспех на PokerMasters залежаў ад шчасця? Твая ацэнка.
– Ну, я сыграў сем турніраў за тыдзень – не забываем пра реэнтры. Патрапіў у грошы чатыры разы і яшчэ раз вылецеў на бабл. Гэта, канешне, чыстае ўдача. Магчыма, мае шанцы паказаць такі вынік былі вышэй, чым у большасці сапернікаў, але ўсё роўна мне пашанцавала. Сказаць шчыра, мая гульня мала адрозніваецца ад той, якую я паказваў у мінулым годзе, калі не патрапіў у грошы ні ў адным турніры хайролераў. Проста я перастаў прайграваць абсалютна ўсе выставы на стэк. Так што, напэўна, 94% з 100% – гэта ўдача. Спадзяюся, у One Drop удачы будзе яшчэ больш.
– Наколькі моцна табе дапамагае тое, што Фёдар Хольц адышоў у бізнес? Бо калі б ён па-ранейшаму аддаваў усё сілы покеру, змагацца з ім было б немагчыма…
– Скажам так, выставіцца ў ол-іны супраць Фёдара я пакуль не гатовы. Добра, што ў PokerMasters з ім разабраліся іншыя.
Напрыклад, у другім турніры, калі заставаліся пяць чалавек, Фёдар выставіўся з Ax Kx супраць Jx Jx Крыстыяна, і за сталом паднялі пытанне, якія яго шансы на самой справе. На паперы 44%, а ў жыцці? Сышліся на тым, што між 60% і 70%. Потым я даведаўся, што ўдзельнікі, якія гулялі турнір №3, падчас трансляцыі ўсе да аднаго былі гатовы ўзяць бок Фёдара з 44%.
Але я б не хацеў, каб ён зусім кінуў гуляць. Падарожнічаць з ім па турнірах даволі весела.
– Што думаеш пра сістэму падліку ў PokerMasters?
– Калі б я рабіў серыю турніраў, то напэўна выбраў бы іншую сістэму – турнір за 100 тысяч ўплываў занадта моцна на канчатковы вынік.
– Як табе спадабалася гульня Філа Хэльмута?
– Сам ён мне вельмі падабаецца, але гульня… Ладна, пачнем з чаго-небудзь добрага. Паколькі ён спецыяліст па турнірах, то паводзіць сябе правільна, садзячыся падчас позняй рэгістрацыі. Гэта павялічвае дысперсію і зніжае адмоўны перавес. Гэта крута. Што ж датычыць іншых аспектаў турнірнага покера… Цяжка знайсці добрыя словы пра яго гульню ў стэках 10 бб… 20 бб… 40 бб… Не ўпэўнены, што дакладна ўяўляе сабой белая магія, але калі гэта пастаянныя размовы з наступным фолдам старэйшай камбінацыі, то белая магія ў яго атрымліваецца проста выдатна. Яшчэ ён цудоўна выходзіць з сябе пасля таго, як яму паказваюць рандомны смецце. У цэлым мне здаецца, што яго прысутнасць за сталом упрыгожвае любую покерную трансляцыю.
Канешне, у яго выдатныя вынікі, якія гавораць самі за сябе. Што ж, скажу ўслед за Фёдарам, што гатовы гуляць з ім зноў і зноў.
– То-бок ты не згодны з маёй думкай, што Філ Хэльмут – адзін з лепшых гульцоў у покер у свеце, і ён абавязкова нешта робіць правільна, проста супраціўнікі не могуць зразумець, што менавіта, а яго белая магія працуе геніяльна, калі судзіць па выніках?
– Перш за ўсё я не згодны з тэрмінам «лепшы гулец у покер у свеце», бо покер нашмат шырэй, чым турніры па безлімітным холдэме. Таму я аддаю перавагу разбіраць яго гульню на элементы, пра якія магу судзіць. І яго гульня ў стэках 10, 20, 40 бб мне не падабаецца. Але покер – гэта не толькі тэхнічны бок. Калі Філ за сталом, гуляць становіцца цікавей. У яго ёсць вынікі. Нарэшце, магчыма, ён добра ўмее гуляць у гульні, правілы якіх я нават не ведаю. Так што як гулец у покер ён нашмат лепшы за мяне. Я ўсяго толькі добра гуляю ў адну гульню з мільёна, а ён выйграваў браслеты ці нешта яшчэ ва ўсіх. Але ў згаданых вышэй элементах я крыху мацней.
– Кагосьці яшчэ ты б аднёс да моцнейшых турнірных гульцоў на сённяшні дзень?
– У пачатку турніру я не хачу сядзець побач з Айкам і Бэнам Толлерэнам. У стэках 15 бб і ніжэй мне не патрэбныя побач Райнер Кемпе і іншыя моцныя шортстэкі – іх нямала! У сярэдніх стэках не хачу гуляць супраць чортавага Крыстыяна Крыстнера або Дамініка Ніцшэ, які шалее ў кожнай раздачы. Можам успомніць драфт, дзе ў ліку першых узялі Адрыана Матеоса і Брына Кені, потым я ўзяў сябе, і далей былі яшчэ некалькі гульцоў з Германіі. Гэта зусім разумная класіфікацыя. Ну а сваю думку я пакіну пры сабе.
– А з Дагам Полкам ты гуляў?
– Так, ён выйграў у мяне вялікі банк з карэ. А я выбіў яго па 100 тысяч.
– У яго непоганы вопыт гульні адзін на адзін у онлайне, некаторыя поспехі ў турнірах. Што скажаш пра яго гульню?
– У яго ёсць свае відавочныя моцныя і слабыя бакі. Першыя добра вядомыя, а каб даведацца пра другія, яму давядзецца заплаціць мне купу грошай. Назавем яго «сярэднім рэгам» – нядрэнны тэрмін.
– Але ён плюсавай у звычайных турнірах хайролераў?
– Я б узяў у яго долі па намінале, так. Толькі яму давялося б плаціць мне за раздачы, якія ён прапускае з-за таго, што запісвае відэа. Калі прадаеш долі, так рабіць нельга.
– Твае моцныя бакі?
– У параўнанні з турнірнымі гульцамі – гульня з глыбокім стэкам. Але галоўнае – уменне гуляць у А-гульню ў самых неспрыяльных умовах, якое прыйшло з вопытам пасля мільёнаў раздач у онлайне. Мая горшая гульня мала адрозніваецца ад лепшай. Мне здаецца, афлайн-прафесіяналаў нашмат мацней выбівае з коліі дрэнны настрой ці асобная няўдалая раздача. Магчыма, таму што гэтая адна раздача складае досыць значны працэнт дистанцыі, якую яны гуляюць за тыдзень.
– Што, зусім не адчуваеш эмоцый падчас гульні?
– Покер зрабіў мяне зусім неабыякавым чалавекам. Я рэагую значна слабей, чым большасць людзей. У мяне бываюць успышкі, калі я шалю ў скайпе або пішу гадоты ў чаце за сталом, але гэтыя успышкі зусім не ўплываюць на мае дзеянні.
З прызам за перамогу ў Poker Masters
– Над якой вобласцю цяпер працуеш больш за ўсё?
– Над гульнёй са сярэднім стэкам – 40-50 бб з улікам ICM. Менавіта ў гэтых стэках людзі робяць самыя брутальныя памылкі. Я больш-менш уяўляю, як гуляць правільна, але недастаткова добры ў эксплоіце – прывітанне Дамініку Ніцшэ! – таму што не сыграў у гэтую гульню мільён раздач.
Але ўвогуле я жудасна лянівы чалавек і ненавіджу працаваць. Таму не думайце, што я самы суровы прафесіянал на планеце. На шчасце, у нас каманда, і ў ёй ёсць нямала хлопцаў з матывацыяй значна вышэйшай за маю. Таму яны займаюцца працай з калькулятарам, а я гатовы часам паглядзець на іх вынікі. Мы ж каманда! Мой уклад у тым, што ў мяне добра атрымліваецца інтэрпрэтаваць гэтыя вынікі, тлумачыць адказы солвера простымі словамі.
– Цікава, што азначае «лянівы» ў тваім разуменні. Магчыма, ты працуеш над покерам 20 гадзін у суткі, а не 24. Чамусьці мне здаецца, па шкале ляноты ты размешчаны ніжэй, чым думаеш.
– Мне запомніўся пост Джэйсана Куна пра тое, што ў Расіі ці Беларусі ёсць хлопец, такі ж разумны, як ён, і значна больш працавіты. І трэба працаваць усімі сіламі, каб гэты беларус не дагнаў яго як мага даўжэй. Мне таксама заўсёды здаваўся, што гульцы з Усходняй Еўропы жудасна шмат працуюць. Я быў шчыра ўпэўнены, што дзесьці ў Расіі павінна сядзець каманда з 50 чалавек, якія праз год выйдуць з ценю і разарвуць усіх. Але гады ідуць, а новыя гульцы не тое каб не з’яўляюцца, але іх усё ж дастаткова мала. Усё яшчэ чакаю. Дзіўная гісторыя.
– Мяне таксама гэта цудзіць. Магчыма, ім цяжэй сабраць каманду, дзяліцца знаходкамі з сябрамі або заводзіць знаёмствы з бэкерамі. Не ведаю.
– Пачакаем. Магчыма, Усходняя Еўропа выйдзе з ценю – маю на ўвазе, да таго, як усіх абыграюць азіяты. На шчасце, з цяперашнім рэйкам і канкурэнцыяй маладым гульцам вельмі цяжка пабудаваць нармальны банкрол. Але хто ведае – цалкам магчыма, што дзесьці сядзіць каманда, якая пачала займацца ў 14 гадоў. Цяпер ім 17.5, яны ведаюць пра гульню ўсё, і праз паўгода покер для нас скончыцца.
– Што скажаш пра Даніэля Неграану? На якім ён узроўні?
– Я згодны з усім, што ён напісаў у твітэры, і вельмі паважаю за адкрытасць. Не сумняюся, што ў нейкі момант Даніэль быў адным з лепшых гульцоў у свеце. Цяпер ён такім не з’яўляецца, яго арсенал вельмі абмежаваны, ёсць лініі, якія ставяць яго у тупік. Але ён вельмі разумны чалавек і сам гэта добра разумее. Калі Даніэль прыкладуць намаганні, папрацуе над гульнёй, то зможа выйсці на добры ўзровень нават у складаных складаннях. Думаю, калі б мы папрацавалі з ім разам нейкі час, ён стаў бы плюсавым у турніры па 300 тысяч. У PokerMasters цяжэй, бо там усё ж гуляюць лепшыя гульцы свету і амаль няма аматараў.
– То-бок, можа, возьмеце яго ў каманду?
– Ну, Даніэль – добрае нямецкае імя, але з прозвішчам яму давядзецца папрацаваць.
– На пачатку года Фёдар Хольц заклікаў усіх чакаць узлёту зоркі Штэфэна Зонтхаймера. Паспрабуй і ты прадказаць поспех якой-небудзь новай зоркі.
– Не ўпэўнены, што мяне карэктна было называць узрастаючай зоркай – я ўжо даволі доўга гуляў у турнірах хайролераў і мяне добра ведалі. Калі казаць пра зусім новыя асобы… Я заўсёды вельмі паважаў гульцоў, якія прабіліся на вяршыню за апошнія пару год. Усе чакаюць, калі ж RedBaron нарэшце пачне гуляць турніры суперхайролераў, але ён таксама не такі ўжо пачатковец. Магчыма, LLinus LLove. На PokerStars ён гатовы гуляць з любым супраціўнікам. Ужо ўдзельнічаў у турніры за 50k на EPT Барселона, былі невялікія доезды ў афлайне. Калі ў наступны год-два яму надакучыць бодацца з супраціўнікамі ў інтэрнэце, ён лёгка знойдзе бэкераў у любыя турніры, і па 100 тысяч, і па 200.
– LLinus LLove… Трошкі гаварыў з ім. Ён нядаўна пачаў гуляць па вялікіх стаўках у Азіі і зразумеў, што гэта трохі выгадней, чым 3-максы з Trueteller і RedBaron’ам. Так што не выключана, што мы ўбачым яго і ў турнірах суперхайролераў. Але ўсё-ткі гуляць кэш у онлайне сапраўды цікава, і ад такога жыцця многім не хочацца адмаўляцца.
– Так, кэш у онлайне – гэта камп’ютарная гульня, у якую ты спачатку вучышся, а потым б’еш рэкорды.
Лепшыя рэгуляры не адчуваюць грошай, на якія ідзе гульня. Паглядзіце, напрыклад, на Trueteller – ці скажаш па ім, што ён здзяйсняе нейкія экстравагантныя пакупкі? Ім камфортна гуляць на камп’ютары, і нежаданне пакідаць зону камфорту – адна з прычын, якая трымае многіх добрых гульцоў ад пераходу ў афлайн.
– Мне здаецца, раней гульцы больш актыўна трацілі выйграныя грошы. Дарагія гадзіннікі, машыны, кватэры… Сучасныя топы, здаецца, свае выйгрышы амаль не трацяць. Як думаеш, чаму?
– Адна з прычын – многія гульцы былі вымушаны пераехаць у іншую краіну з-за законаў ці падаткаў. А калі ты не ўпэўнены, дзе апынешся праз год, рабіць сур’ёзныя пакупкі яксьці не хочацца.
– Можаш даць нам рэйтынг лепшых кэш-гульцоў у інтэрнэце?
– LLinus LLove і RedBaron гатовыя гуляць з кім заўгодна. Часам да іх падсаджваецца OhHeyCindy. Мне казалі, што ён не з’яўляецца плюсавай асобай у гэтым 3-максе. Ёсць яшчэ некалькі людзей, якія не так добрыя, як першыя двое, але гуляюць любыя складанні, калі за сталом ёсць фіш. Не ведаю, як іх размясціць у рэйтынгу. Fish2013, Trueteller… Ёсць яшчэ добрыя гульцы ў холдэм, якія амаль цалкам перайшлі ў омаху – Айк Хэкстон, Філ Гальфонд, Бэн Толлерэн.
– Што думаеш пра ўкраінскага гульца OBORRA? Некаторыя падазраюць, што ён бот.
– Не думаю, што ён бот, бо ён гуляе не толькі кэш, але і SNG, часам адначасова. Вядома, дзіўна, што яго постфлоп вельмі блізкі да аптымальных рашэнняў па солверах. Таксама ён гуляе прэфлоп трохі прасцей, чым большасць сапернікаў, страчваючы трохі чакання, але спрашчаючы дрэва рашэнняў на наступных вуліцах. Цалкам магчыма, што гэта вельмі разумны гулец, граматна спрасціў сваю гульню і сур’ёзна папрацаваў з GTO-калькулятарам. Але не выключана, што ён выкарыстоўвае падказчык падчас гульні. Як бы там ні было, для мяне тое, што ён гуляе розныя віды покера – сур’ёзны аргумент супраць таго, што ён бот. Яму б спатрэбіліся зусім розныя праграмы, каб гуляць 100 бб па chipEV – і 15 бб па ICM.
Я размаўляў з Нікітам «fish2013», і ён сказаў, што ведае OBORRA асабіста.
– Раскажы пра bencb.
– Выдатны гулец, мой добры сябар. Цудоўны трэнер. Жыве ў Вене ў старой кватэры Фёдара побач з кафедральным саборам Святога Штэфана, я часам заходжу да яго ў госці. Калі сядзіш у джакузі на даху, адчуваеш сябе каралём Вены. Ну і яшчэ ён, вядома, разрывае турніры.
– Дарэчы, іншы турнірны Штэфэн – як ты вымаўляеш яго прозвішча?
– Шілхабель.
– (Паўза) Здаецца, нескладана.
– Маё прозвішча перакручваюць значна мацней.
– Напрыклад?
– Сонтэмаер.
– Хм. Пытанне з чата: што дапамагло табе наладзіць покернае мысленне?
– Разважанні над тым, як правільна разважаць над чымсьці. Цяпер на флопе я спачатку абдумваю, як стаяць адзін супраць аднаго дыяпазоны, якія сайзінгі я хацеў бы выкарыстоўваць на такой дошцы, прадумваю асноўныя лініі і толькі потым «ўспамінаю», якія ў мяне карты.
Часта процістаўляюць GTO-гульцоў і гульцоў эксплуатуючага стылю. Але для мяне абавязковыя і веданне аптымальных ліній, і разуменне таго, у чым памыляюцца нашы сапернікі. Другое немагчыма без першага. Калі ёсць і першае, і другое, можна пераходзіць да трэцяга – эксплуатуючых ліній. Калі я ўпершыню бачу чалавека, я не стану запіхваць 2x 7x разнамастныя на кожны яго 3-бэт, бо думаю, што ён занадта шмат фоліць. З незнаёмым гульцом я буду гуляць па GTO або выкарыстоўваць мяккія варыянты эксплуатуючых ліній.
– Дапусцім, ты разабраўся з тым, як менавіта памыляецца сапернік. Будзеш ці ты пастаянна выкарыстоўваць заўважаную слабасць, рызыкуючы зрабіць яе відавочнай для яго самога – і тады ён падстроіцца? Ці будзеш эксплуатаваць час ад часу?
– Кожны раз, калі ты спрабуеш кагосьці эксплуатаваць, ты падставляешся сам. Таму супраць гульцоў высокага класа я б не перабольшваў. Знайсці правільны баланс нялёгка. Але калі да мяне садзіцца пераможца апошняга Sunday Million, я пачынаю эксплуатаваць яго безлітасна, пакуль не атрымаю відавочнага пацверджання таго, што ён падстроіўся.
– Здаецца, у ўсіх нас розныя варыянты адказу на трэцюю частку гэтага раўнання…
– У гэтым і прыгажосць покера. Мы не спрачаемся адзін з адным па першых двух пунктах: першы мы можам падлічыць (апрача Фёдара, ён не асабліва ўмее працаваць з праграмамі), а другі – пытанне збору інфармацыі. Але трэці пункт – самае складанае, і тут нам заўсёды ёсць што абмеркаваць.
– Лічыш сябе разумным увогуле ці разумным гульцом у покер?
– У школе мяне лічылі разумным, у покеры – таксама. Але я не вельмі разумны ў некаторых іншых сферах жыцця. Трэба больш працаваць.
– У чаце пытаюцца, што думаеш пра MTT-рэгуляра VeA.
– Ведаю нік, але на гэтым усё. Мне складана расставіць па парадку рэгуляраў онлайна. Іх асноўная задача – не абыгрываць або трымацца на роўных з мацнейшымі гульцамі свету, а як мага больш біць слабых гульцоў. Упэўнены, што ROI многіх з іх у Sunday Million будзе вышэй, чым у мяне. Заўсёды гатовы з імі гуляць, але пры гэтым вельмі іх паважаю і разумею, што ў покеры да поспеху могуць весці розныя шляхі.
– Ці ўплывае нацыянальнасць супраціўнікаў на твае рашэнні?
– Вядома – пры ўмове, што я не маю больш ніякай інфармацыі. Усе ведаюць, што скандынавы шалёныя, немцы гуляюць як боты, швейцарцы доруць грошы, амерыканцы любяць 3-бэціць разнамастныя Ax, канадцы любяць фолдыць, бразільцы і ізраільцяне любяць коліраваць. Таму пытанне, з якой краіны мой сапернік, я задам аднымі з першых. І, дарэчы, калі ён адказвае, гэта дадатковы знак таго, што ён упэўнены ў сабе. Вядома, я не буду арыентавацца на гэта ў турніры суперхайролераў, дзе я і так практычна ўсё ведаю пра сапернікаў. Але ў галоўным турніры WSOP – чаму б і не?
– А кітайцы?
– У дарагіх турнірах гуляюць кітайцы, якія не лічаць грошы. Яны любяць ставіць сапернікаў перад шалёна складанымі рашэннямі. Не спрабуюць складаць камбінацыі, гуляюць вясёла і агрэсіўна. І нават калі прайграюць, яны атрымліваюць асалоду ад таго, што змаглі прымусіць прафесіянала папаціць. Кітайцы не любяць церпець за сталом і атрымліваюць асалоду ад гульнёй. Здавалася б, так павінны гуляць усе вельмі багатыя людзі, але чамусьці гэтым адрозніваюцца толькі прадстаўнікі Азіі. І Біл Перкінс.
– Ёсць у цябе GTO-звычкі ў жыцці?
– Ніколі не выкарыстоўваць будзільнік. Я сплю, пакуль не прачнуся. Гэта павышае якасць жыцця. І так, я п’ю кава і піва, і я не сяджу на ЗОЖ. Я не з гэтых.
Прафесійны покер – гэта вельмі-вельмі цяжкая праца. Вось такая глыбокая думка мяне наведала пасля прачытання. Трэба цалкам пагрузіцца, і гэта даецца нямногім.
Адразу думаеш: “бляяяя ……. я так дакладна не змагу”
Ну, што ж, тады лепш увогуле не ўдзельнічаць ва ўсім гэтым! Так яно складана выходзіць меркаванне. Але, як па мне, нічога сорамнага ў гэтай справе проста няма.