Румынскі валейбаліст гандляваў дамоўленымі матчамі ў Facebook
Усё пра стаўкі на спорт онлайн
|
9 лістапада 2017 г.
ад
kasper447
|
1 Адказ
|
244 Прагляду
|
0 Рэакцый
Вы павінны ўвайсці ў сістэму, каб адказаць у гэтай тэме.
Румынскі валейбаліст Андрэй Урсэчэ, адстраваны ад матчаў пад эгідай міжнароднай федэрацыі валейбола (ФІВБ) за стаўкі, прадаваў інфармацыю пра дамоўныя матчы ў сацыяльнай сетцы Facebook.
Гісторыя пра дамоўныя валейбольныя матчы ў Румыніі пачалася ў студзені, калі ФІВБ западозрыла клуб «Аркадия» ў наўмысным паражэнні ў матчы Кубка выкліку (трэці па прэстыжу еўрапейскі клубны турнір) сербскай «Войводіне». Урсэчэ быў сярод трох гульцоў, якіх федэрацыя адстравала за стаўкі на гэты матч.
Два іншыя валейбалісты, Алек Мучына і Алек Чершемба, выступалі за «Аркадию», Чершемба нават выходзіў на пляцоўку ў матчы супраць «Войводины». Урсэчэ ж гуляў за клуб «Пятра Нямт». У ходзе расследавання ён прызнаў, што паставіў €290 ($336) на сваім акаўнце Betfair , але заявіў, што зрабіў гэта пасля таго, як даведаўся, што «Аркадия» еде ў Сербію без шэрагу асноўных гульцоў.
Далейшы ход расследавання атрымаў паслуга, калі румынскае выданне GSP выявіла, што нумар мабільнага тэлефона Урсэчэ звязаны са старонкай у Facebook, якая публікавала платныя прагнозы на валейбол. Яшчэ 6 лістапада гэтая старонка налічвала 1200 падпісчыкаў (цяпер акаўнт выдалены).
Цікава, што на старонку з прагнозамі падпісаліся дзевяцёра гульцоў мужчынскай зборнай Румыніі і пяць – жаночай. Акрамя таго, у ліку падпісчыкаў апынуліся члены Федэрацыі валейбола Румыніі і трэнер мужчынскай зборнай Данут Паску.
«Клянуся, не маю ніякага дачынення да гэтага. Магчыма, маю старонку ўзламалі і падпісалі мяне на гэты рэсурс. Калі гульцы сапраўды ўдзельнічалі ў гэтым, то ў нас вялікія праблемы», – заявіў Паску.
У спісе апынуліся і гульцы вядучых клубаў Румыніі. Падпісаліся на рэсурс чатыры гульцы і другі трэнер чэмпіёна краіны – клуба «Залау». Прысутнічалі ў спісе і валейбалісты клуба «Бухарэст». У гэтай камандзе ўжо пачалі ўнутранае расследаванне. У ліку падпісчыкаў таксама гульцы гандбольнай зборнай і футбаліст Космін Мочи, які выступае за бугарскі «Лудогорец».
Акрамя таго, журналісты выявілі, што старонка ў Facebook звязана з рассылкай на сайце Blogabet, якая атрымала назву «Volleyball Tips». За €39 ($45) карыстальнікам прапануецца падпіска на месяц. Паводле статыстыкі, праходнасць прагнозаў рассылкі складае 67%, зараз ёю карыстаюцца 473 чалавекі.
«Перш за ўсё, я прафесійны валейбаліст, я не магу рабіць стаўкі, таму я і адкрыў гэты блог. Я ведаю ўсіх румынскіх гульцоў, многіх чыноўнікаў. Такім чынам, я на 80% у курсе важнай інфармацыі, такой як траўмы, грашовыя праблемы, невыкарыстанні зарплат і, што самае важнае, пагадненні пра матчы з фіксаваным вынікам», – гаворыцца ў апісанні старонкі.
Карыстальнік «VoleyballTips» сцвярджае, што ў мінулым сезоне ён прапанаваў кліентам каля пяці дамоўных матчаў. Усе яны прайшлі, каэфіцыент складаў ад 1,4 да 3,2.
У ходзе расследавання прадстаўнікі СМІ вадзілі перапіску, выяўляючыся гульцамі на стаўках, якія жадаюць атрымліваць прагнозы праз рассылку. Адрас электроннай пошты рассылкі супаў з адрасам, які Урсэчэ выкарыстоўваў для перапіскі з ФІВБ.
Клуб «Пятра Нямт», за які выступаў валейбаліст, ужо разарваў кантракт з ім. Рашэнне аб тэрміне дыскваліфікацыі ФІВБ пакуль не прыняла.