Прычыны генетычнай беднасці

Пагаворым пра жыццё | 4 сакавіка 2017 г. ад | 5 Адказаў | 515 Праглядаў | 5 Рэакцый
Ранг
8
Рэпутацыя
416
Публікацыі
12 053
Падпісчыкі
37
Рэгістрацыя
30 сак 2014 г.

Дзе знаходзяцца вытокі галечы? Якая верагоднасць, што яна закладзена ў нас саміх? Бізнес-трэнер і папулярная лектарка Наталля Грэйс у адной са сваіх кніг паспрабавала адказаць на гэтыя пытанні. Яна ўпэўненая, што існуе Закон Генетычнай Галечы – прычына таго, чаму людзі самі праграмаваць сябе на беднасць. Аказваецца, на гэта ўплываюць усяго 4 фактары.

1. Менталітэт

У дзяцінстве ў дома ў аднакласніцы мы часта скацалі на канапе, пакуль не бачылі дарослыя. Нас вельмі радавала пражыны, месцамі зусім блізка падыходзіўшыя да паверхні; прыводзіла ў захапленне пыл, якая клубамі лётала з канапы ад нашых скачкоў. Калі праз дваццаць гадоў я зайшла да сваёй падругі дзяцінства, то ў жаху ўбачыла ў вуглу той самы канапу, на якой мы калісьці скакалі.

Яна не вельмі змянілася, наколькі я магла памятаць, але цяпер я была ўражана галечай і ўбогасцю абстаноўкі. Я мысленна падлічвала, колькі магла каштаваць купля новай канапы, замена патасканы крэслаў, люстра, разбітага і заклеенага абгорткай ад шакаладу. Пакуль мы размаўлялі, у ўяўленні я беліла столь і мяняла шпалеры. Мне хацелася памыць вокны, абсядзеныя мухамі, павыкідваць палачкі і кардонкі, што торчалі з-пад канапы, разбітае кветкавае керамічнае вазон, звязанае панчохай. «А што, калі дрэнна з грашыма?» – падумала я… Але мозг супраціўляўся і прапаноўваў мне купіць хаця б недарагую клейкую плёнку пад колер дрэва і абклеіць ёю стол. Куды б я ні паглядзела, мой погляд натыкаўся на якую-небудзь паломку, бруд, плямы і смецце.

Мозг раптам сказаў мне: «Як ты думаеш, чаму побач з галечай заўсёды бруд?» Я вам цяпер такі ж пытанне задаю.

Нават калі замяніць слова «заўсёды» на «практычна заўсёды» або «часта», то прасцей ад гэтага не становіцца. Бруд – гэта праява не бязграшоўя, а менталітэту. Падумайце: бруд – гэта праява адпаведнага менталітэту. А паколькі бруд і галеча – суседзі, то і галеча – гэта своеасаблівы менталітэт.

Галеча знаходзіцца ў немытай галаве.

2. Мяшчанства

У школе ў мяне была выдатная настаўніца па літаратуры – Тамара Рыгораўна, незвычайнага розуму, вельмі праніклівая жанчына. Яна якось прамовіла фразу, якую я запомніла на ўсё жыццё. Хтосьці спытаў яе, што значыць мяшчанства, і яна адказала: «Мяшчанства азначае піць са старой аблупленай кружкі, калі новая ў серванце стаіць». Так прымаецца ў многіх рускіх дамах: на чорны дзень грошы адкладзены, на белы дзень кубак новы ў серванце стаіць, толькі белы дзень наступае рэдка, а чорнымі запаўняецца ўсё жыццё. Хто жыве чаканнем будучага, для таго яно ніколі не наступае. І тады я зразумела гэта: сорамна быць бедным; сорамна быць брудным. Сорамна мець у галаве разруху, якая непазбежна адбіваецца і на жытле, і на менталітэце дзяцей.

Жыццё ў чаканні будучага прыводзіць да разрухі.

3. Комплекс Попелюшкі

Ведаю адну жанчыну, якая больш за дваццаць гадоў назапашвала грошы, каб купіць дачу. Яна адна выхоўвала двух дачок. Дзяўчынкі жылі ў голадзе, на адных кашаў, і старэйшая з іх распавядала мне, як ёй было сорамна выходзіць у двор у старых вэльветавых штанах з латкамі на каленях. Дзяўчынка расла, і з кожным годам цудам раслі яе штаны. Сантыметр за сантыметрам разварочвалася падвернуты знізу матэрыял. Яна была не такой выцвілай, як уся астатняя штаніна, і гэта выдавала бедныя хітрыкі. Відаць, адсюль пайшла выслоўе: «Голь на выдумкі хітра».

Не варта распавядаць, што сістэма ў дзяржаве не дазваляе дастаткова зарабляць. Я не сістэму лая, а гнілыя ў мазгах. На адны і тыя ж грошы можна выглядаць годна або бедна. Калі маці, нарэшце, купіла дачу, абедзве падрослыя дачкі не мелі да гэтай дачы ні найменшага інтарэсу, але бясконца ўпрэкалі маці ў тым, што яна не навучыла іх, што значыць быць жанчынай. У дзяўчат сфармаваўся комплекс Попелюшкі. Яны, прывыклыя бачыць патрыетыя крэслы і старую посуд, аблупленыя ручнікі і паліто сямігадовай даўніны, пасля, стаўшы дарослымі, баяліся траціць на сябе грошы.

Кожны раз, калі яны нешта куплялі, ў іх псавалася настрой: яны быццам адчувалі сябе недастойнымі новых добрых рэчаў. Гэта, сябры мае, называецца двума словамі: генетычная галеча. Яна ўжо ў свядомасці, у клетках, у крыві, у костках.

Страх патраціць грошы на сябе робіць вас бедным.

4. Падсвядомае праграмаванне

Дзеці, якія бачаць аблупленыя куты, несвядома праграмуюцца на галечу. Яшчэ ў падлеткавым узросце яны пачынаюць усведамляць яе цяжар. Яшчэ Антон Павловіч Чэхаў адзначаў, што аблупленыя сцены і брудныя калідоры дрэнна ўплываюць на здольнасць студэнта да навучання.

Бруд і галеча падаўляюць чалавека, звыклы від убогай абстаноўкі праграмуе быць няўдачнікам.

Вы маглі б запярэчыць мне, што ненавісць да галечы стымулюе некаторых людзей развівацца і зарабляць грошы, але я вам адкажу, што значна большая колькасць людзей ламлюцца пад непад’ёмным борам беднасці. У слоў «бяда» і «беднасць» адзін корань. Ганяйце прэч ад сябе бяду. Ганяйце прэч беднасць. Як жа мне падабаецца фраза: «Багацце – гэта стан розуму». Так вось, галеча – гэта таксама стан розуму.

Багацце і галеча – гэта стан вашага розуму і вашых думак.

Па кнізе Н. Грэйс «Законы Грэйс»
Ілюстрацыя на прэв’ю: Вольга Громаў

+5
0
+5  
Калі ласка, пачакайце...
Ранг
1
Рэпутацыя
2
Публікацыі
6
Падпісчыкі
0
Рэгістрацыя
4 сак 2017 г.

Прама гляджу форум па Псіхалогіі, а не па гэмблінгу і анлайн-казіно))))

+1
0
+1  
Калі ласка, пачакайце...
Skilled
Ранг
7
Рэпутацыя
279
Публікацыі
2 818
Падпісчыкі
4
Рэгістрацыя
26 сне 2015 г.

Вельмі правільна ўсё выкладзена. Цалкам згаджаюся.

У дадатак, калі чалавек паступова перастае сачыць за сабой (да ну на…..заўтра пабрыюся / уматыўся сёння,не да паласканняў у душы / лень зубы чысціць – жвачка дапаможа / нагці на нагах?…..да пачакаюць……пад шкарпэткамі усё роўна не відаць….. потым як нибудзь….. у наступны раз) , то ўсё вышэйпададзенае толькі ўскладняецца.

+1
0
+1  
Калі ласка, пачакайце...
Adept
Ранг
11
Рэпутацыя
676
Публікацыі
5 608
Падпісчыкі
0
Рэгістрацыя
5 сак 2017 г.

Ну што ж проста мы не гатовыя ахвяраваць усім, што ёсць. Тым больш у многіх у памяці не лепшыя 90-я ці яшчэ пазнейшыя часы, калі ўсяго не хапала. Тым больш бабулі дагэтуль не вераць валюте, а ўсё, што ёсць, перакладаюць у золата.

+2
0
+2  
Калі ласка, пачакайце...
Experienced
Ранг
6
Рэпутацыя
143
Публікацыі
1 443
Падпісчыкі
2
Рэгістрацыя
5 жні 2015 г.
torba, 5 сакавіка 2017 г.
Тым больш бабулі дагэтуль не вераць валюце, а ўсё, што ёсць, перакладаюць у золата.

🙂 Ідуць у банк купляць залатыя зліткі, што ці? Не сустракаў бабуль, якія на пенсію купляюць золата)))

+1
0
+1  
Калі ласка, пачакайце...