Парады па інвестыцыях у покер
Свет покера
|
2 сакавіка 2017 г.
ад
PavelFredooc
|
1 Адказ
|
362 Прагляду
|
2 Рэакцыі
Вы павінны ўвайсці ў сістэму, каб адказаць у гэтай тэме.
Герой анлайн-покера нулявых, аўтар першай кнігі пра стратэгію ў аднасталавых турнірах у інтэрнэце Колін Мошман апублікаваў у часопісе 2+2 парады па покерных інвестыцыях.
Я ўкладваю грошы ў гульцоў у покер апошнія восем гадоў. У гэтых артыкулах я падзялюся вопытам у фармаце пытанняў і адказаў, надаючы асноўную ўвагу доўгатэрміновым кантрактам, а не разавым пакупкам на адкрытым рынку.
– Што такое бэкiнг?
– Бэкер прадастаўляе гульцу банкрол і, у некаторых выпадках, дадатковыя паслугі, напрыклад, ўрокі ці доступ да стратэгічных семінараў па сетцы. Гулец выплочвае бэкеру працэнт прыбытку. На пачатку маёй бэкінгавай кар’еры прыбытак амаль заўсёды дзялілі пароўну. Канкурэнцыя на рынку зрушыла раўнавагу ў бок гульцоў – цяпер яны звычайна атрымліваюць 60 на 40 або 70 на 30.
– Многа можна зарабіць на бэкiнгу?
– Гэта залежыць ад таго, колькі вы інвесціруеце. Чым меншая інвестыцыя, тым вышэй яе эфектыўнасць. Да Чорнай пятніцы ўкладанне $25,000 у добра працуючую каманду прыносіла прыкладна $50,000 у год.
Як і ў любым бізнесе са звышпрыбыткамі, ROI з гадамі непазбежна паніжаецца. Цяпер паказчык вяртання інвестыцый прыкметна ніжэй па двух прычынах: канкурэнцыя расце і больш моцных гульцоў звяртаюцца па дапамогу да бэкераў. Аналагічнае ўкладанне $25,000 цяпер прыносіць прыкладна $15,000. Усе гэтыя лічбы, вядома, даволі ўмоўныя. Некаторым удасца зарабіць больш, іншыя ж застануцца ў прайгрышы.
– 60% прыбытку выглядае выдатным вынікам, хіба не так?
– У іншых інвестыцыях гэта было б неверагодна добрым вынікам. Але бэкінг не падобны на пасіўныя інвестыцыі, такія як купля акцый.
Каб зразумець розніцу, разбяром прыклад. Уявіце, вы інвестуеце $50 у рэгуляра NL2 і раз у тыдзень даяце яму ўрокі. За год ён зарабляе $500. Падзяліўшы прыбытак напалову, вы атрымліваеце $250. Вяртанне інвестыцый складае 500%. Але нягледзячы на высокі ROI, гэта відавочна не здзелка стагоддзя. Па-першае, вы трацілі час: штотыднёвыя ўрокі, зносіны па скайпе, вядзенне бухгалтэрыі – за ўсю гэтую работу вы відавочна атрымлівалі менш за $5 у гадзіну. Па-другое, ўкладанні дрэнна масштабуюцца: пры павелічэнні інвестыцый іх вяртанне панізіцца. Калі вы перавядзеце свайго падапечнага на NL10, яго перавага над полем будзе меншая, і ваш ROI пойдзе ўніз. Таму нават вельмі паспяховы бэкінг-праект сутыкаецца з сур’ёзнымі цяжкасцямі пры пашырэнні.
– Дзе шукаць падапечных?
– Вывучайце тэму бэкiнга на форуме 2+2. Сачыце за сітуацыяй на іншых форумах, дзе ёсць бэкiнговыя пляцоўкі. Пастаянна нагадвайце сваім падапечным і сябрам з свету покера, што шукаеце гульцоў, якім патрэбны бэкiнг. Знаёмствы – адзін з лепшых спосабаў прыцягнення высокакласных гульцоў.
– На што звяртаць увагу ў патэнцыйных кандыдатах?
– У ідэале вы павінны шукаць спалучэнне наступных якасцяў:
– упэўнена б’е сучаснае поле ў тым фармаце і на тых лімітах, у якія вы будзеце інвесціраваць;
– вытрымлівае вялікія аб’ёмы гульні;
– мае рэкамендацыі ад іншых бэкераў або агульных знаёмых;
– дэманструе прафесійнае стаўленне да справы і інтэлект;
– мае «падушку бяспекі» на некалькі месяцаў на выпадак даўнстрыку;
– адрозніваецца рэалістычным поглядам на прычыны перавагі над полем у сваёй дысцыпліне;
– шмат працуе над тэорыяй, граматна абмяркоўвае тэхнічныя пытанні.
Чалавека, які падыдзе па ўсіх крытэрах, можна чакаць так сама доўга, як рыцара на белым кані, таму дзейнічайце па сітуацыі. Мой вопыт паказвае, што мала хто з тых, хто шукае бэкiнг, мае падушку бяспекі, таму гэта правіла я ігнарую пры разглядзе кандыдатур часцей за ўсё. У крайнім выпадку дастаткова моцных вынікаў і прафесійнага стаўлення да справы.
– Вельмі моцны гулец хоча дзяліць прыбытак 85 на 15. Саглашацца?
– Хутчэй не. Уявіце, вы думаеце: «У мінулым годзе ён зрабіў $20,000, гуляючы МТТ за $11. Вядома, хацелася б атрымаць долю вышэй 15%, але $3k лепш, чым нічога».
Але не забывайце, што вам давядзецца траціць свой час або наняць чалавека, каб разбіраць яго штотыднёвыя справаздачы. Гулец можа здзейсніць крадзеж. Яму магло шчасціць у мінулым годзе, а ў гэтым годзе ён грае ў ноль або мінус. Ён можа сысці ў мінус на $5,000 і зусім пакінуць гульню, і вам давядзецца списаць вялікую суму… Не скажу, што верагоднасць усіх гэтых гіпатэтычных жудасцяў высокая. Але для большасці бэкераў дзяленне 85 на 15 будзе відавочна недастатковым для пакрыцця рызык. Разглядаць такое прапанаванне можна толькі ад чалавека, якому вы цалкам давяраеце, з вельмі стабільнымі вынікамі і іншымі пазітыўнымі характарыстыкамі.
– Ці трэба заключаць кантракты з падапечнымі?
– Так. Вы ўрадзі не будзеце выкарыстоўваць іх у судзе. Аднак кантракты важныя, бо ясна паказваюць абавязкі бакоў. Калі ў будучыні ўзнікне спрэчка, падпісаны кантракт дапаможа вынесці дакладнае рашэнне.
– Што павінна значыцца ў кантракце?
– Вось непоўны спіс пытанняў, якія варта ўключыць у падобнае пагадненне:
– чыста і адназначна апісаць фарматы і бай-іны, на якія даецца бэкiнг; напрыклад, калі дамовіцеся аплачваць «турніры з бай-інамі $33 і ніжэй», падапечны можа палічыць сябе ў праве гуляць 6-макс-гiперы за $30, спіны за $30 або «кубічныя» МТТ за $22;
– размеркаванне прыбытку: раю ўключыць у разлікі рэйкбек, няхай нават з ніжэйшай доляй для бэкера, інакш сыходзячы ў мінус гулец атрымае стымул весці калянулевую гульню з агромністымі аб’ёмамі, каб гарантаваць сабе прыбытак ад рэйкбека;
– поўны забарона гуляць іншыя гульні з той жа уліковай запісам: адсутнасць гэтага пункту часта прыводзіць да складаных сітуацый – напрыклад, гулец можа заяўляць, што гуляў той ці іншы добра ўсталяваны для яго турнір ад сябе;
– падапечны нясе поўную адказнасць за ўзлам сваёй уліковай запісу: мы хочам падштурхнуць гульца прыняць усе неабходныя меры бяспекі і пазбегнуць махлярства пад прыкрыццём ўзлому;
– мінімальныя патрабаванні да аб’ёмаў гульні: ідэя не ў тым, каб караць гульцоў, якія сыгралі 150 турніраў у тыдзень замест прызначаных 200, і не ў тым, каб пазбаўляць стомленых падапечных неабходнага адпачынку, але ў тым, каб гулец, які сышоў у мінус, не «кінуў вёслы» (бывае пастаянна) – у гэтым выпадку кантракт будзе на вашым баку;
– штотыднёвыя справаздачы з яснымі патрабаваннямі па форме – падрабязней пра гэта крыху пазней;
– мейкап: акрамя дэталёвага апісання разлікаў мейкапа варта ясна паказаць, што падапечны ў мейкапе не мае права скончыць гульню.
Апісвайце ўсё як мага ясней. Памятайце, што падапечныя могуць быць не занадта дасведчаныя ў кантрактах, а іх родная мова можа адрознівацца ад вашай.
– Як уладкаваны мейкап?
– Пачнём з азначэння. Мейкап роўны агульнай суме нашых інвестыцый у гульца мінус баланс яго ўліковай запісу.
Уявіце, мы ўкладваем $1,000 у чалавека, які будзе гуляць фрызауты да $22 і ребайнікі да $5.50. Ён трапляе ў даўнстрык, атрымлівае яшчэ два пераклады па тысячы. У гэты момант агульная сума нашых інвестыцый складае $3,000. Калі на яго рахунку $500, гэта значыць мейкап складае $2,500.
У стандартным выпадку гулец павінен списаць увесь мейкап перш чым зможа прэтэндаваць на долю прыбытку. Калі бэкер вырашыць перарваць супрацоўніцтва, яму давядзецца ўпісаць $2,500 у графу страт.
– Як часта бэкер сутыкаецца з махлярствам з боку гульца?
– Калі працаваць дастаткова доўга, гэта непазбежна. Тыя, каму ўдаецца ўтрымліваць страты ад махлярства ніжэй за 5% (суадносіны паміж украдзенымі грошамі і агульнай сумай, якую вы перадаеце ўсім гульцам), могуць ганарыцца сабой. Калі лічба вырастае вышэй за 10%, вы нешта робіце не так.
Ёсць два тыпы махлярства: гулец уцякае з першым жа перакладам альбо крадзе на пастаяннай аснове.
– Як абараніцца ад першага?
– Ёсць некалькі спосабаў паменшыць рызыкі. Шукайце інфармацыю аб гульцы на бэкiнговых форумах, у прыватнасці, на 2+2 у тэме Negative Feedback. Гугліце нік і сапраўднае імя гульца. Паспрабуйце знайсці яго блог або проста актыўны нік на якім-небудзь покерным форуме. Уважліва сачыце за любымі неадпаведнасцямі ў прадстаўленай вам інфармацыі, настаражцеся, калі гулец знаходзіцца ў адчайным становішчы. І, вядома, прасіце яго прадаставіць рэкамендацыі. Чым вышэй сума стартовай інвестыцыі, тым надзейней павінны быць гэтыя рэкамендацыі. Ідэальны варыянт – станоўчы водгук ад бэкера з высокай рэпутацыяй. (Праўда, у гэтым выпадку пажадана даведацца ў бэкера і гульца паасобку пра прычыны перапынення іх супрацоўніцтва.) Карыснай будзе гісторыя продажаў на бэкiнговых пляцоўках без нараканняў з боку пакупнікоў.
Нават мноства пастоў на форумах – лепш, чым нічога. Той, хто рэгулярна пакідае разумныя паведамленні на 2+2 або іншых топавых форумах, з’яўляецца часткай покернага супольнасці і з меншай верагоднасцю пойдзе на махлярства ў параўнанні з чалавекам без рэпутацыі ў інтэрнэце.
– Раскажыце пра некаторыя выпадкі махлярства з вашай практыкі і ці можна было іх прадухіліць.
– Вось два прыклады, што адбыліся на пачатку маёй бэкiнгавай кар’еры.
Памылка 1: занадта вялікі пераклад
Гулец HU SNG з Харватыі звярнуўся па бэкiнг. У яго былі цудоўныя вынікі, але ніякіх рэкамендацый і мінімальныя сувязі з покерным супольствам. Я паслаў яму $1,500 для гульні ў HU SNG за $50. Ён знік з грашыма.
Рашэнне аб супрацоўніцтве з гэтым гульцом было рызыкоўным у любым выпадку. Але сапраўды вялікай памылкай быў пераклад $1,500. Мне варта было альбо зусім адмовіцца ад здзелкі, альбо папрасіць яго пачаць з ніжэйшых лімітаў і паслаць значна меншую суму – максімум некалькі соцень, пакуль паміж намі не вырабіцца нейкая даверлівасць.
Заўсёды шукайце спосабы мінімізаваць стартовыя пераклады непрацверджаным гульцам.
Памылка 2: недастатковы скептыцызм
Колькі гадоў таму па бэкiнг звярнуўся гулец з 2+2. Яго імя на 2+2 супадала з нікам на Stars, вынікі былі выдатныя. Папярэдні бэкер гульца з Германіі даслаў мне неабходныя рэкамендацыі. Я пагадзіўся бэчыць яго ў турнірах на 90 чалавек на Full Tilt, перапраціў грошы – і ён перастаў выходзіць на сувязь.
У гэтай гісторыі я стаў ахвярай уласнай даверлівасці і вялікага жадання бэчыць моцнага гульца. Вельмі лёгка стварыць на 2+2 нік, які супадае з покерным нікам іншага чалавека. Яшчэ прасцей даць фальшывую рэкамендацыю, стварыўшы электронны адрас «бэкера з Германіі».
Мне варта было папрасіць доказы, што нік на Stars належыць гульцу – напрыклад, папрасіць яго паказаць мне экран з запушчаным пад гэтым нікам кліентам покернага пакоя. Не варта было давяраць рэкамендацыі, дасланай з невядомага мне адрасу.
Заўсёды шукайце ўразлівасці ў выкарыстоўваемай вамі схеме абароны!
– Колькі грошай адпраўляць новаму падапечнаму?
– Уявіце, вы ўкладваеце ў вядомага ў супольнасці гульца SNG на 180 чалавек з бай-інам $15. Каб гуляць ад сябе, яму патрэбен банкрол $5,000. Пачніце з перакладу $600 – наўрад ці ён прайграе гэтую суму за адзін няўдалы дзень. Калі спатрэбіцца, можна зрабіць наступны пераклад на тую ж суму. Па меры ўмацавання адносін з гульцом суму базавага перакладу можна павялічваць, але ў пачатку адпраўляйце як мага менш, калі ў вас няма сур’ёзнай прычыны давяраць чалавеку. Гэта паменшыць страты ад махлярства і вызваліць сродкі для іншых інвестыцый.
Калі ж гулец, які шукае бэкерa, не мае рэпутацыі ў анлайне, не адпраўляйце яму нават $600. Прапануйце пачаць з $100 і крыху пагуляць турніры па $2.50, бо вам патрэбен час, каб наладзіць адносіны. Калі гулец адмовіцца, не трымаецеся за яго.
– Як павінны афармляцца фінансавыя справаздачы падапечных?
– Рэкамендую прапісваць у кантракце штотыднёвыя справаздачы ў выглядзе скрыншота кассы, прадастаўляць гісторыю перакладаў раз у два тыдні і дасылаць поўны аўдыт раз у месяц. На Stars аўдыт з’яўляецца рашучым доказам. Мне не раз дасылалі падробленыя скрыншоты, але пераклады сябрам, незапланаваныя кэшауты і выстрэлы ў омаху па вялікіх стаўках ад аўдыту не схаваеш.
Я не вывучаю аўдыты гульцоў кожны тыдзень, калі няма прычыны – незвычайна вялікая розніца паміж вынікамі ў справаздачах і паказаннямі Sharkscope або занадта хуткая просадка. Аднак я заўсёды прызначаю некалькі чалавек для выпадковай праверкі.
– Падапечны просіць грошай у доўг. Што рабіць?
– Адмовіць. Большую частку доўгаў у такіх выпадках не выплачваюць. Дзяржнікам спатрэбіцца не толькі выйграць у плюс, каб пакрыць свае штодзённыя расходы на жыццё, але і выйграваць дастаткова, каб выплачваць доўг па частках. Гэта няпроста.
Думаю, можна дазволіць гульцам, усё яшчэ знаходзячымся ў мейкапе, але старанна працуючым і выпраўляючым сітуацыю, пакідаць сабе частку прыбытку, але я супраць таго, каб прама даваць грошы ў доўг.
– Мой падапечны, якім я вельмі задаволены, хоча спыніць супрацоўніцтва. Што рабіць?
– Раней ці пазней гэта непазбежна – гульцы сыходзяць. Аднак паспрабуйце даведацца, чаму ён хоча сысці. Магчыма, вы зможаце захаваць яго, прапануючы больш высокую долю (калі яна вас устроіць), дадаўшы іншыя разнавіднасці гульні або прадастаўляючы дадатковую паслугу – напрыклад, ўрокі ў трэнера.
Таксама спытайце сябе, ці будзе гульцу лепш, калі ён працягне супрацоўніцтва з вамі. Калі яму, скажам, прапанавалі добрую працу, не звязаную з покерам, не ўтрымлівайце яго – калі, вядома, ён не ў мейкапе.
– Мой падапечны працягвае прайграваць. Як доўга мне гэта цярпець?
– У доўгіх даўнстрыках могуць быць дзве прычыны. Па-першае, раптоўныя змены сітуацыі: гульцы перастаюць выйграваць, калі падымаюцца па лімітах, мяняюць фарматы, граюць занадта шмат сталоў, змяняюць расклад або маюць праблемы ў жыцці (з грашыма або адносінамі). Па-другое, крадзеж: патрэбныя доказы, што падапечны не выводзіць або не перадае грошы са свайго рахунку альбо не гуляе непрадбачаныя кантрактам фарматы. На шчасце, усе гэтыя праблемы вырашаюцца аўдытам.
Калі ні адзін з гэтых пунктаў не падыйходзіць, а даўнстрык працягваецца, вам давядзецца прыняць няпростае рашэнне. Кагосьці задавальняе адно, кагосьці – іншае. Ад некаторых бэкераў я чуў пра неабходнасць абмежаваць страты: як мага раней перарываць непрыбытковае супрацоўніцтва, каб страціць $5,000, а не $10,000. Ідэя спакушальная і часта разумная. Але ўсё ж даўнстрыкі – неад’емная частка покера. Калі вы будзеце пастаянна абмяжоўваць страты, якія прыносяць вам плюсовыя гульцы, якія трапілі ў няўдачную палоску, вы не дасьце ім адыграцца і страціце выгаду ад працяглага супрацоўніцтва.
Асабіста я ў такіх выпадках пачынаю энергічна шукаць прычыны няўдач. Выключыўшы згаданыя вышэй змены сітуацыі і крадзеж і не знайшоўшы відавочных памылак у стратэгіі гульца, я звычайна не перарываю адносіны. Некалькі разоў мне даводзілася цярпець вялікія страты, калі іншыя бэкеры страцілі б значна менш. У іншых выпадках гульцы, ад якіх адмовіліся мае калегі, цалкам адыгрываліся і выходзілі ў плюс.
– Гулец хоча павысіць бай-іны. Як паступіць?
– Плюсавы гулец не заўсёды застанецца плюсавым на больш высокім ліміце. Калі ён перастане выйграваць, мейкап пачне расці хутчэй. Таму перш чым пагадзіцца з пераходам на новы ліміт, атрымайце гарантыі, што гулец з вялікім запасам б’е свой цяперашні ліміт і ўпэўнены ў сіле сваёй гульні.
Нядрэнны варыянт – пачаць з невялікага выстралу ў даражэйшыя гульні ў найбольш выгадны час. Вялікую выбарку вы не назбіраеце, але вынікі і ход гульні дадуць абодвум нейкае ўяўленне пра тое, ці гатовы ваш падапечны да рэгулярнай барацьбы ў новых умовах.
Калі вы па-ранейшаму не ўпэўнены, ці падыходзіць гулец на больш высокі ліміт, схіляйцеся да адмаўлення, нават калі з-за гэтага давядзецца з ім расстацца.
– Мой падапечны прайгравае. Ці магу я пераканаць яго пайсці на ніжні ліміт?
– Усё можна прадугледзець у кантракце, і няхай гулец робіць выбар пры падпісанні дакумента. Асабіста я лічу не зусім сумленным патрабаваць ад гульца грайндзіць нізкі ліміт, калі ён трапіў у мейкап на больш высокім. На тое, каб выбрацца з ямы, можа пайсці занадта шмат часу. Калі вы лічыце спуск па лімітах неабходным, абавязкова патрэбна згода самога гульца. Нядрэнны варыянт – новы дагавор, па якім частка прыбытку з ніжняга ліміту будзе ісці на пагашэнне мейкапа, а астатняе вы будзеце дзяліць па звычайнай схеме. Так гулец зможа рэгулярна зарабляць, усё яшчэ знаходзячыся ў мейкапе.
– Як стаць добрым бэкерам для маіх падапечных?
– Некаторыя гульцы не падыходзяць для бэкiнга (ды і бэкеры не заўсёды ідэальныя). Аднак большасць гульцоў старанна працуюць, каб зарабіць грошы сабе і вам. Як і вы, яны павінны забяспечваць сябе, плаціць па рахунках, карміць сям’ю. Таму старайцеся часцей ставіць сябе на іх месца.
У гульцоў заўсёды павінен быць спосаб хутка звязацца з вамі – скайп або электронная пошта. Не затрымлівайце пераклады. Калі гульцы просяць дапамогі або парады па гульні, імкніцеся забяспечыць іх усім неабходным. Падтрымлівайце іх, калі яны ў гэтым маюць патрэбу.
Мабыць, для пачатку хопіць. Поспехаў у бэкiнгу!
Крыніца: gipsyteam