Навукоўцы пра іграманію: цяга да рызыкі жыве ў мозгу з нараджэння
Канал пра тых і пра тых, хто гуляе
|
10 January 2016
ад
PavelFredooc
|
5 Адказаў
|
656 Праглядаў
|
4 Рэакцыі
Вы павінны ўвайсці ў сістэму, каб адказаць у гэтай тэме.
Амерыканскія навукоўцы знайшлі асаблівасць у мозгу людзей, апантаных цягаю да азарту: яны высветлілі, што іграманамі не становяцца. Імі нараджаюцца.
Даследчыкі высветлілі, якая менавіта асаблівасць у мозгу іграманаў не дазваляе ім соізмерваць рызыкі. Цяпер навукоўцы лічаць, што вынікі далейшых даследаванняў могуць істотна дапамагчы ў лячэнні іграманіі.
Чаму адзін чалавек робіць рызыкоўную стаўку, каб выйграць, а другі аддае перавагу трымаць свае грошы ў кішэні? Розніца паміж двума выпадкамі залежыць не толькі ад прынцыповай пазіцыі асобы. Аказваецца, што ёсць два аддзелы мозгу, якія непасрэдна ўплываюць на жаданне чалавека зрабіць рызыкоўную стаўку або адмовіцца ад яе.
Вось што сказаў пра гэта прафесар псіхалогіі ўніверсітэта Стэнфарда Браян Кнатсан:
Актыўнасць аднаго з участкаў мозгу, які мы ўмоўна назвалі «Ой, ой, я магу прайграць грошы!» пастаянна спаборнічае з іншым, умоўна названым «Так, так, я магу выйграць значна больш!» Баланс паміж гэтымі часткамі мозгу і вызначае паводзіны гульца ў кожным канкрэтным выпадку.
Актыўнасць гэтых двух частак мозгу падчас выбару, звязанага з фінансавымі рызыкамі, была вядома даўно. Але цяпер Браян Кнатсан зацікавіўся, як яны працуюць разам, і знайшоў цікавыя заканамернасці. Ці можа адна частка мозгу кіраваць іншай і рабіць канчатковы выбар? Аказваецца, што можа.
Кнатсан і яго памочнікі правялі эксперымент: усім жадаючым выдалі фішкі на 10 $ і адправілі гуляць у казіно. Пры гэтым можна было выбраць – альбо ты ставіш па 3 $ долары з шансамі на поспех 50/50, альбо павялічваеш рызыкі, пры гэтым змяншаючы суму стаўкі.
«Мы заўважылі, што як толькі грошы апынуліся ў людзей у руках, значна больш актыўнай стала частка “Так, так, я магу выйграць”. Але затым група падзялілася: у кагосьці аднаўляўся правільны баланс двух частак мозгу, а нехта ішоў гуляць па-вялікім, калі цалкам перамагала частка “Так, так, я магу выйграць”», – дзеліцца першымі вынікамі прафесар Кнатсан.
Высветлілася, што чым мацнейшая сувязь двух частак мозгу гульца, тым хутчэй ён знаходзіць патрэбны баланс. У мозгу іншых пераважае «аптымістычная» характарыстыка, і яны ідуць ставіць нават там, дзе верагоднасць выйгрышу надзвычай нізкая.
Кнатсан дадае, што пакуль яшчэ рана казаць пра магчымы хуткі лячэнне іграманаў. Але кропка адліку ўжо знойдзена, і даследаванні будуць працягвацца.
Застаецца дадаць, што дадзеныя даследаванні базуюцца на іншых, якія даказваюць, што іграманы ўжо нараджаюцца з абвастрэнным жаданнем рызыкаваць грашыма дзеля большай выгады. Амерыканскія СМІ прыводзяць у прыклад знакамітую сваёй тягай да азарту і рызыкі Лэдзі Гагу. Выхадзіць, што такія гульцы былі народжаныя з асаблівасцю, якая прымушае частку мозгу «Так, так, я магу выйграць» дамінаваць. Ці могуць яны самі кантраляваць гэта? Пакуль загадка.
Крыніца: intelbet
Маё меркаванне, што лудаманія і іншыя згубныя залежнасці – не што іншае, як сутнасць чалавека: яго імкненне да азарту. Гэта інстынкт размнажэння; будучы сперматазоідам, ты імкнешся наперад і адштурхоўваеш усіх. Дайце мне Нобелевку, я адкрыў сапраўдную сутнасць лудоманаў: яны проста хочуць чпокацца і размнажацца і лічаць, што, выйграўшы шмат грошай, стануць паспяховымі, што будзе прыцягваць самак
Па-мойму – дурніца. Цягнік да азарту можа быць і прысутнічаць з нараджэння, але яго рэалізацыя можа быць у розных аспектах, напрыклад азарт можа прымушаць добра рабіць працу і г.д. А вось прывіццё іграманіі (менавіта іграманіі) адбываецца якраз з дзяцінства.
Азарт і рызыка – гэта ў інстынктах. Гэтаму мільярды гадоў. Калі б чалавек не рызыкаваў, ён бы не выжыў. Таму мужчын-лудаманоў больш, чым жанчын.
Усе гэтыя даследаванні – пшык. Таму што выбарка маленькая. У мяне ёсць людзі, якія могуць зайсці і гуляць азартна і рызыкаваць, і ёсць тыя, хто такі ж азартны, але можа ў любую секунду спыніцца.