Чаму я не купляў біткойн?
Навіны індустрыі азартных гульняў, падзеі, факты
|
12 жніўня 2017 г.
ад
PavelFredooc
|
8 Адказаў
|
376 Праглядаў
|
7 Рэакцый
Вы павінны ўвайсці ў сістэму, каб адказаць у гэтай тэме.
У 2010 годзе я даведаўся пра такі феномен, як криптавалюты, і, як і любая іншая цікавая тэхналогія, гэта ў пэўнай ступені захапіла мой розум. Але так бывае, што не ад кожнай тэхналогіі мозг адчувае захапленне, а ў гэтым выпадку асабліва, і мне ёсць што расказаць.
У гэтай заметцы я не збіраюся чарговы раз разглядаць тэхналагічныя асаблівасці, параўноўваць криптавалюты і фіят, ціснуць на свядомасць канкрэтнымі лічбамі магчымай выгады, о не. Усяго толькі раскажу пра тое, якія кагнітыўныя скажэнні ўсё час перашкаджалі мне купіць криптавалюту. Магчыма, калі вы знойдзеце іх у сябе, то некаторыя пытанні ўдалося б праясніць (у любым накірунку). А калі не знойдзеце – то, хутчэй за ўсё, вы і без гэтых разважанняў ведаеце, што рабіць. Чарговая рэклама? Ну так. У маркетынгавай форме? Ну не.
«Чаму я не купіў bitcoin на біржы» (2010)
Так ці інакш, на працягу ўсяго часу з 2010 мне сустракаліся людзі, заметкі, або інфападзеі пра криптавалюту ў розных іншых формах, і часам гэта захоплівала ўвагу. Аднаго разу знаёмы мне сказаў: «эй, а ты чуў пра такую штуку, як bitcoin? Кажуць, гэта цікавае ўкладанне, бо за пару месяцаў ён ужо вырас на 10%». Гэта ж колькі гадавых, падумаў я, 50%? Ого, гэта вызначана варта разгляду.
На самой справе, біржы таго часу былі непаслядоўныя і нязручныя. Прызначуся, калі я першы раз зайшоў на BitcoinMarket.com я нават не зразумеў, што трэба націскаць. Ну праўда, дзе вялікая кнопка «абмяняць»? Потым ужо я пачаў разумець, што для таго каб нешта абмяняць, трэба нешта мець, і як-то гэта нешта спачатку ўвесці, а гэта асобны квест са сваімі тонкасцямі, і, памучыўшы google гадзіну, мая матывацыя высахла. Занадта шмат непазнаных слоў, феноменаў і працэсаў, якім я не мог бы давяраць.
Што я падумаў: «Глупства нейкае, дастаткова з мяне»
Што я расказваў іншым: Гэта нешта занадта спецыфічнае, здаецца, яно нікому не патрэбнае. Ды і не асабліва жадаў расказваць, ёсць пра што іншае пагаварыць.
Што на самай справе адбывалася: маёй базавай падрыхтоўкі ў галіне фінансаў відавочна не хапала.
Нават цяпер я пачынаю абзац са слоў «на самой справе». Хоць ці так было? Ну, мне прынамсі ўсё яшчэ хочацца лічыць, што менавіта так.
«Не купім, так намайнім» (2010)
Заметку па слове «майнинг» я дадаў у закладкі яшчэ пакуль вывучаў першыя вынікі па криптавалютах. Потым з’явіўся трохі вольнага часу, і я вырашыў вярнуцца да пытання. Быццам бы грошы можна генерыраваць, гэта гучыць цікава, але адначасова падазрона. Як так, грошы з нічога? Мне заўсёды казалі, што так не бывае, што грошы – гэта эквівалентная вартасць працы, і нельга нешта прадаць, калі гэта нешта не вырабіць. У любым разе, заметкі, канешне, былі не пра гэта, а пра ПЗ для майнингу. У той момант, як праграміст з ужо пяцігадовым стажам, я вырашыў, што з праграмамі я-то разаб’юся. Усё ж вельмі проста: загружаем і запускаем майнер, і грошы пачынаюць капаць на рахунак, так, па меншай меры, пішуць. У выніку я нешта загрузіў, але яно не спрацавала. Ага, яно кажа, што яму патрэбен адрас кашалька. Як узяць адрас кашалька? Ага, трэба паставіць кліент і згенераваць яго. Гэта мяне не напалохала, разумеецца. І я загрузіў Bitcoin Core. Па якойсьці прычыне з першай спробы ён не запусціўся, і ўспомніць бы, што менавіта я змяніў у канфігурацыі, але ён спрацаваў з другой спробы. І вельмі непрыемна здзівіла мяне тое, што ён пачаў лічыць нейкія гадзіны (а дакладней дні, але потым лічба стала змяншацца хутчэй, чым у рэальным часе) да завяршэння сінхранізацыі. Як гэта так? Я за гэты час магу цэлы сериал спампаваць, не адну серыю, а ўвесь сезон. Не, я пачакаю, не праблема. Толькі браўзер пачаў жудасна падвісваць, а чым яшчэ заняцца я не прыдумаў. «Ну ўжо не!», падумаў я, набіваць свой камп нейкай незразумелай ерундой я не хачу, і зачыніў кліент.
Што я падумаў: «Ну і чарта з ім, усё роўна бясплатны сыр толькі ў мышалоўцы»
Што я расказваў іншым: Тэхналогія сырая і гіковая. Чым увогуле павінны займацца людзі, каб гэта ўсё ім падабалася? Да таго ж, вы ведалі, што бясплатны сыр толькі ў мышалоўцы?
Што на самай справе адбывалася: я нетэрплівы, такая ўжо ў мяне асаблівасць, ды яшчэ меў далёка не перадавы “жалезак” у той момант.
«Ого, ён вырас у 100 раз!» (2011)
Гэта тэма мы ўскользь закранулі са знаёмым на чарговых пасядзёлках за більярдам. Да таго часу (бліжэй да сярэдзіны 2011) курс BTC ужо дасягнуў 1.0$ за манету, што было выдатным інфападзеям у СМІ: гэта прасочылася нават на адносна папулярныя тэхнічныя рэсурсы. «Так і што думаеш, будзеш купляць?». «Так, было б нядрэнна ўсё ж», адказваў я. «Але ж ніхто ніякай гарантыі не дае, раптам зараз курс пойдзе ўніз, а ты проста выкінеш грошы? Колькі б ты на гэта паставіў?». Далей размовы пайшлі пра тое, што разумней за ўсё ставіць сумы, якіх не шкада, не страшна страціць. Але тады мне было страшна страціць любую капейку! Я вырашыў, што на сумах у дзясяткі долараў навряд ці можна зрабіць стан: простая арыфметыка.
Укладаю 10$, курс расце ў 100 раз (але я ў гэта, вядома, не верыў), і маю 1000$. Шмат гэта для мяне? Не, зусім не, праграмісцкія зарплаты ўжо тады былі адчувна вышэйшыя. Жыццё не зменіць.
Укладаю 100$, курс падае ў ноль (гэта я лічыў верагодным), і мне, чарцеў, вельмі абідна. Гэта, дарэчы, кошт даволі прыстойнай відэяхі ў той момант.
Што я падумаў: Можа я лепш проста куплю відэяху і не буду пра гэта думаць?
Што я сказаў: Я яшчэ падумаю над гэтым.
Што на самай справе адбывалася: жаднасць не грэх, але сапраўды рэальная перашкода. Я глядзеў на страты ярчэй, чым на выйгрышы. Мая ўпэўненасць у сабе грунтавалася галоўным чынам на адсутнасці «праіграшаў», а не на «крутых перамогах», а гэта назад ужо за грошы не купіш. Стала страшна? Не, трохі не тое спалучэнне слоў, але думаю, гэтую псіхалогію можна зразумець.
«Я падумаю пра гэта» (2011)
Пакуль я думаў пра гэта (ну то бок, вядома пра ўсё, што заўгодна, але не пра гэта) курс якімсьці цудам падскочыў яшчэ ў 30 раз, літаральна за два месяцы. Сумленна кажучы, я б не хацеў пра гэта ведаць, але калі гуляеш па Інтэрнэце, нярэдка натыкаешся на рознае, некаторыя выявы, напрыклад, вельмі хацелася б развідзець.
Я зусім не хацеў пра гэта ведаць.
Гэта было расчараванне.
«Я мог бы мець…» вось мая думка. Гэта першая ў жыцці сустрэча з недаатрыманай прыбыткам. Не, гэта, канешне, здаралася так ці інакш раней, напрыклад, добрая вакансія, куды цябе не ўзялі. «Колькі б я мог зарабіць, калі б там працаваў, оха». «Але мог бы і не зарабіць!», і сапраўды хто ж прадбачыць ўсе складаныя фактары? Але тут сітуацыя адрознівалася, ніякіх складаных фактараў не было. Вось курс 1$, а вось 30$, і ўсё астатняе – не змянілася. Гэта сапраўднае «калі б», сярод усіх «калі б».
Я праляжаў. У сухім астатку: у мяне няма bitcoin’аў, але цяпер ёсць расчараванне. Рэальны «праіграшы», як я гэта адчуваў.
Што я падумаў: Ну і чартоў з ім! Ніколі не ведаеш, дзе знойдзеш, дзе страціш.
Што я пачаў казаць: Bitcoin – гэта якаясь латарэя
Што на самай справе адбывалася: Нічога. Курс вырас у 30 раз, вось і ўсё, што адбылося. Бывае.
«Ха-ха-ха» (2011)
Цяпер ужо ў мяне была рэальная матывацыя сачыць за навінамі пра курс bitcoin, каб даказаць, перш за ўсё сабе, што я правы, і гэта ўсё не больш чым латарэя. Я ўсё яшчэ быў упэўнены, што не зрабіў сур’ёзных памылак у жыцці, а тым больш, у фінансавым планаванні, як простая дробязь, у якой, як мне здавалася, любы выпускнік сярэдняй школы павінен выдатна разбірацца.
І хто шукае, той знойдзе. Ужо да канца года курс упаў да 2$ за манету, у 15(!) раз.
Ха-ха-ха. Наіўныя! Яны там ужо ў шампанскім купаліся напэўна, а цяпер разарваныя! Ха-ха-ха. Так, я, магчыма, дрэнны чалавек.
Што я падумаў: ха-ха-ха!
Што я пачаў казаць: Bitcoin – гэта як спортлота, для зусім наіўных і адчайных.
Што на самай справе адбывалася: карэкцыя, хоць такога слова раней я не ведаў.
“…” (2011-2012)
Цяпер мне зноў усё гэта стала абсалютна нецікава на доўгі час. Так, час ад часу сустракаў чарговыя заметкі пра курс bitcoin, але цяпер гэта мяне ўжо не так хвалявала. Як-то ад суму і любопытства разабраўся прыкладна з тым, як працуюць біржы, што такое валатыльнасць, што такое карэкцыя, ну або думаў, што разабраўся. Бо практычнай матывацыі нешта рабіць з гэтым не было. Але, усё ж праглядаў whitepaper bitcoin’а, і хоць не ўсё зразумеў, але некаторыя тэхнічныя моманты сталі ясней. Ну тэхналогія і тэхналогія, што ў ёй такога; я нядрэнна разбіраўся ў СУБД, і ў кантэксце гэтага апісанне blockchain’а здавалася халодным. Вядома, merkle tree – клявы «хак», якім ён мне тады здаваўся, але астатняе не ўразіла. Не, зусім не думайце, што я толькі гэтым займаўся. Раз у месяц-два, калі пабываў на вікіпедыі і «ўпёршынь на ня тую спасылку».
Што я казаў: тое ж самае, што і раней. Часам, канешне, у размове з гікамі выплывала нешта і пра тэхналогію, і гэта месцамі было цікава, без прадузятасці.
Што на самай справе адбывалася: ну, напэўна, я трохі дарослеў. Для гэтага перыяду я нават загалоўка прыдумаць не магу.
«А ты майніш?» (пачатак 2013)
Аднаго разу адзін знаёмы спытаў мяне, майню ли я. Я пажартаваў, што «дарослыя людзі пра такія рэчы не пытаюць, але, у любым выпадку, – не больш двух раз на дзень». Не ведаю, што менавіта ён хацеў даведацца, але я задумаўся, а чаму, уласна, і не? Цяпер я ўжо разумеў нешта ў гэтых тэхналогіях, нешта ў сваіх мінулых упушчэннях. Далей усё пайшло «само»: Ок, скачаем кліент, окей, цяпер сінхранізуем blockchain, ага, цяпер зарэгіструемся на біржы, гатова, цяпер, тэкс пачакайце, які яшчэ пул? То бок вось настолькі ўзрасла складанасць? То бок не кожная відэакарта ўжо пасуе?
Ну ладна, ладна, не буду паўтараць памылкі мінулага, вось калькулятар прыбытку, вось магазін з камплектуючымі, ды ў канцы канцоў я ўсё роўна хацеў пагуляць у новы Dead Space. Значыць так, пул, ага, відэакарта ага, майнер ага, не запускаецца, аааага, запусціўся, добра.
Цяпер і я майніў!
Праўда цікавасць заўважна ўпала, калі я ўбачыў рахунак за электраэнергію. Стоп, пачакайце, за гэта людзі самі павінны плаціць? Ну так, ясна, зразумела. З прыбытку прыйшлося вылічыць выдаткі, а з адчування, што «я малайчына» – нейкую істотную канстанту. Колькі-сколькі прыбытку там, 20$ у месяц? (курс долара тады быў ніжэй за 30 рублёў, калі што)
Што я падумаў: У мяне жа зарплата ў 100 раз больш. Ну і навошта гэта ўсё тады?
Што я казаў: Майнинг не выгадны. Ну то бок калісьці ён быў выгадны, але цяпер ужо ўсё, цягнік ўехаў.
Што на самай справе адбывалася: Іншыя інтарэсы ў жыцці. Так бывае з усімі. На гэта можна глядзець з розных пунктаў погляду, і з пункту гледжання псіхалогіі я вырашыў для сябе незавершаную праблему – разабраўся. Перамог, супакоіўся.
Неведанне дае сілу толькі тады, калі ты нават не ведаеш, чаго менавіта ты не ведаеш, а калі ўжо даведаўся – трэба нешта з гэтым рабіць.
«Чееего?!» (канец 2013)
Не прайшло і года, і курс скачком вырас у 10 раз, цяпер ужо пераступаючы значную псіхалагічную планку ў 1000$. «Калі б я працягваў майніць, то ў мяне было б ужо… грошай», вось першапачатковая мая думка. Зноў недаатрыманая прыбытак, але на гэты раз яна была не проста побач са мной, а яна б была ў мяне, у мяне перад носам, у маім кішэні, калі б я нічога не прадпрымаў. Чаму я сцёр праграму, спыніў майнинг, яно што мне перашкаджала на самай справе? Бяздзеянне (ці нерэшавальнасць) таксама можа быць добрай стратэгіяй? Ды не, бред якісьці, не магу паверыць.
Што я падумаў: @#$%^&*!
Што я казаў: Так @#$%^&* яно ўсё @#$%^&*!
Што на самай справе адбывалася: адпачываць трэба было больш, працаваць менш, галаве даць праветрацца. Рэальныя эканамічныя працэсы чартоўскі складанныя, і парой цудоўных мозгаў іх не ахапіць. Гэта зусім не тое, што купляць хлеб у краме. А бяздзеянне і ў праўдзе можа быць даволі неплохай стратэгіяй. І ў сучасным сацыяльным і хуткім свеце цябе мала хто гэтаму можа навучыць.
«Абыйдзусь як-небудзь і без вашых bitcoin’аў» (2014)
Гэта ж, мабыць, рыса разумнага чалавека – не звязвацца з тым, што не прыносіць задавальнення, а больш за тое, уносіць хаос і расчараванне. Свет у многіх аспектах складаны, не ідэальны, непрыемны, але ніхто нас прымушаць туды лазіць не прымушае.
Гэта тое, што я сказаў сабе, потым сказаў яшчэ не адзін раз, і нарэшце ў рэчаіснасці пачаў так думаць.
Што я казаў: па-першае нічога пра криптавалюты. Убачыў артыкул? Прагорнуў. Убачыў каментар на тэму? Прагорнуў. Пачынаюць пра гэта размаўляць вакол? Маўчы.
Што на самай справе адбывалася: курс калебаўся, падаючы да сотняў долараў і падымаючыся да тысяч. Лічыць гэта чымсьці важным? Ужо не ведаю.
«Ці не абыходзіцца?» (канец 2014)
У той час эканамічны крызіс, як яго называюць, ўдарыў па Расіі. Долар рос адносна рубля на адзінак працэнтаў у дзень, маё ня надта вялікае стан зацякала ў вочы. Ну то бок, гэта не было адзінай праблемай. Але нешта яшчэ можна было паспрабаваць змяніць самому, а нешта не. У гэты момант я пачаў сур’ёзна разглядаць верагоднасць пакупкі криптавалюты. Ну то бок як сур’ёзна, сур’ёзна – гэта такое слова, пры якім звычайна робяць больш сур’ёзнае твар, і прымушаюць сябе спачатку ствараць паніку, дзе-то ўнутры, а потым яе ўціскаць. Я нічога новага не даведаўся за гэты час ні пра криптавалюты, ні пра банкаўскую сістэму, ні пра грошы ў прынцыпе. І я памятаў, што не хачу ствараць сабе лішнія псіхалагічныя праблемы, зноў звязваючыся з тым, што так расчаравала раней. І ўсё яшчэ не верыў, што ў нейкім сэнсе абавязаны для паляпшэння свайго ўзроўню жыцця даведацца вельмі шмат розных рэчаў наперад.
Так што, паседзеўшы з сур’ёзным тварам пару дзён, мой выбар упаў зусім не на криптавалюты, а на нерухомасць. Іншы б сказаў, што гэта неверагодна дурна – купляць кватэру ў крызісе, але гэта яшчэ і таму, што, верагодна, ён не вельмі добра вывучаў пытанне. Я ведаў, што будуць варыянты, прадаюцца тэрмінова і танна, проста таму што людзям тэрмінова патрэбныя грошы, каб нешта змяніць у сваім жыцці ў зменлівых умовах, і такія варыянты знайшліся, нягледзячы на тое, што сярэднія курсы за кв.м. былі шчыра дрэнныя.
Я не выпадкова з’ехаў з тэмы, хоць гэта і не датычыцца непасрэдна криптавалюты, але гэты досвед шмат чаму мяне навучыў. Гэта было жахліва. Па-першае, адкідныя варыянты прапаноўваліся ад прыватнікаў (ясна), з большасцю з якіх банкі не садзейнічалі. Забудзем пра тое, колькі з гэтых варыянтаў былі проста недастоўнымі, для вывучэння попыту, цалкам смеццевыя, а колькі з астатніх проста не падыходзілі. Але і прыглядныя таксама знайшліся. Справа ў іншым, хіба вы часта бегалі з мільёнамі ў кішэні па горадзе? Прыняцце сустрэч у банку не заўсёды ў зручны для вас час, абменнікі (так, частка зберажэнняў была ў валюце) з рандомнымі курсамі (ну забраніравалі вы курс, ну і што, паглядзіце якая зараз абстаноўка), і ўласна, сабраць усю суму ў сябе на руках апынулася не самым трывіальным, па крайняй меры эмацыйна, працэсам. Ці варта раскладваць грошы па кішэнях або пакласці іх у заплечнік (сумкі я, ясна, не разглядаў). Выклікаць таксі дадому, або прайсці трохі пешшу (верагоднасць таксіста-злавмысніка ніяк не здавалася нулявой, але і людзі на вуліцах таксама небяспечныя). З юрыдычнага боку аспекты самай куплі я прапрацаваў (прынамсі, мне так здавалася), але гэта таксама не значыць, што ўсё выглядала надзейным. Перадаваць грошы праз банкаўскую скрыню, але ці магу я давяраць банку на сто працэнтаў? Тады адсутнасць пункта пра тое, што маёмасць скрыні застрахавана на яе вартасць, не магло радаваць. Што на самай справе па кроках будзе адбывацца, калі здзелка растянецца на невызначаны тэрмін? Ці сапраўды гэтая паперка ад натарыуса мае дастатковую сілу, каб аспрэчыць непрыемныя варыянты ў судзе? Як мне гэта праверыць? Я нават мог пракансультавацца з людзьмі рознага ўзроўню кампетэнтнасці ў гэтым пытанні, але ці магу я ім давяраць? Як у рэшце зрабіць адкат здзелкі, калі якая-небудзь мінімальная сума ўжо ўнесена ў агенцтва, і яно відавочна не мае намеру яе губляць (а можа, ужо і выдаткавала)? Магчыма, вы скажыце, што я наіўны, і трэба было звяртаць увагу на іншыя моманты, але адкуль мне ведаць на якія? Я не разумею тэхналогію ў дробных дэталях, але мне вельмі трэба было ёю скарыстацца і даволі тэрмінова.
Усё закончылася добра, але наступную кватэру я буду купляць толькі праз blockchain, як-то так: прадавец падпісвае сваім ключом намер прадаць аб’ект (ў яго ўласнасці) з ідэнтыфікатарам такім-то, за кошт такі-то, такому-то. Затым атрымлівае перавод, і разам з тым сам факт ажыццяўлення намеру і пераход уласнасці. Сам плацёж і ёсць доказ здзелкі. Два крокі. Трэці крок, калі патрэбна адсутнасць узаемных прэтэнзій (а яна патрэбна, так). Гэта, і ўсё астатняе можна рабіць, не пакідаючы кампутар. Гэта ўсё роўна стрэс, вядома ж, калі распараджаешся сумамі або маёмасцю, назапашанай за гады жыцця, але гэты стрэс, прынамсі, не расцягваецца на месяцы(!).
Лічыце вы ўсё яшчэ (калі так лічылі), што криптавалюты чарговая ўмоўна бяссэнсоўная тэхналогія?
Я вось перастаў. Да гэтага я ўсё час так ці інакш думаў толькі пра спекулятыўную выгаду працы з криптавалютамі, але пасля, або ў працэсе здзелкі з нерухомасцю, я ўжо зразумеў тое, што лічу самым галоўным. І наўмысна пакіну гэта ў форме ўмоўнай інтрыгі, бо разуменне не раўняецца веданню, а магчыма можа быць памылковае (так-так, я пра сваё).
Для мяне пазл склаўся, але, па іроніі лёсу, якіх-небудзь значных зберажэнняў на тое, каб цяпер ужо купіць криптавалюту, разумеючы яе інвестыцыйную вартасць, магчымасцей не было.
«Разуменне» (2015)
На самой справе, значна прасцей нешта «разумець», калі ў цябе няма намераў што-небудзь рабіць. Або магчымасці, але магчымасць можна стварыць, выкарыстоўваючы намеры. А гэты год быў для мяне цяжкім, ці ж я хацеў думаць, што ён цяжкі па тых ці іншых прычынах, але грошай на крипту так і не знайшлося. Затое знаходзіліся на невялікі рамонт, новыя канапы, выдатныя гаджэты, ну і іншыя добрыя рэчы, у якіх усё ж не варта сябе пазбаўляць, нават калі ты ведаеш, што ёсць дзесяць добрых варыянтаў інвеставання. Не думаю, што гэта нейкае кагнітыўнае расстройванне. Добрае рашэнне можа пачакаць.
Курс bitcoin’a плаваў каля 200-500$ за манету, але ці так гэта важна на самой справе? Калі б ён хутка ўрваўся на месяц, я б, магчыма, купіў бы яго хутчэй, нават разумеючы, што гэта не абсалютна правільнае рашэнне. Але ўсё было адносна спакойна.
Заканчваючы халодную гісторыю, у 2016 я ўсё ж вырашыўся, а сума назбіралася, і ніякіх складанасцей з набыццём не ўзнікла. Я шмат разоў думаў момантамі, не позна ці я запрапасціўся на цягнік? Я не бяруся гэта ацаніць, але ўсё яшчэ веру, што наступную кватэру я куплю праз blockchain, і з кожным днём гэта становіцца ўсё больш і больш рэальным.
Крыніца
)))))))..Расце як акцыі МММ (у мінулым)..Тут галоўнае з цягніка своечасова сысці… каб не было мучальна балюча потым))..Эфір таксама ляціць дарэчы ))
То бок лічыце, што гэта ўсё проста піраміда, тады не зразумела, чаму яна так доўга трымаецца! Мне ж здаецца, што гэта можа стаць рэальнай валютай, як бы пэсімістычна ні ставіліся да гэтага.
Калі б я ведала прыкуп, жыла б у Манака😜 Расія ўсяго майніць 4% ад усёй сусветнай здабычы, Кітай 60%🤯 так вось, калі ўсё накрыецца медным тазом, то кітайцы добра так прыліпнуць😏
Калі лопне гэты віртуальны пузыр(біток), то ў плюсе як заўсёды апынуцца толькі “амерыканцы”.
Астатнім, па логіцы жанру, давядзецца за ўсё гэта заплаціць😎
Многога вы і я не ведаем. Раней не ведалі пра біткойн, праз 10 гадоў будуць пісаць пра нейкі “Аскенум” і г.д. і т.п. І будуць ужо загалоўкі “Чаму я не стаў займацца Аскенумам” або “Жыхар з вёскі Париж, купілі сабе кватэру ў цэнтры Лондана, зарабіўшы на сваіх рэфералах, якія займаліся Аскенумам”.
Я пра тое, што тут фіг адгадаеш. Трэба вывучаць пытанне, каб потым не пісаць – “Чаму я не купляў Біткойн?”
Гэта лепш чым войны развязваць..і людзей забіваць .. Лепш мазгамі -тэхналогіямі мерацца..чым тапалямі..